Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ny tolkelov modarbejder integrationen i Danmark

»Erfaringerne fra den tidligere ordning om brugerbetaling for tolke viste, at de direkte involverede fandt idéen uanvendelig.« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt lovforslag om brugerbetaling for tolkebistand i sundhedsvæsenet efter tre års ophold i Danmark er netop fremlagt på trods af skræmmende erfaringer fra en tidligere lignende ordning.

Kommunikation og patientcentreret sundhedsindsats er generelt sat højt på dagsordenen i sundhedsvæsenet. Derfor er kvalificeret tolkebistand uomgængelig, når patient og læge ikke fuldt ud behersker hinandens sprog. Det er nødvendigt, for at patienten kan give dækkende udtryk for problemer og behov. Og for at lægen kan sætte sig ind i patientens helbred og hele situation og aftale behandling og opfølgning på et for patienten fuldt informeret grundlag. Et ufravigeligt krav i al patientbehandling.

Med regeringens lovforslag vil kvaliteten af sundhedsvæsenets indsats med sikkerhed lide skade. Truslen om brugerbetaling vil næppe sikre, at alle nyankomne lærer tilstrækkeligt dansk på få år. Dagligdagen som ny indvandrer byder på andre udfordringer, som kan påvirke indlæring af et nyt sprog. Mange har traumatiske oplevelser og psykiske problemer, som gør sprogtilegnelsen yderligere vanskelig.

Navigering i et sundhedsvæsen med en helt anden opbygning og kultur end det fra hjemlandet kendte kan være uoverskueligt. Kravet om brugerbetaling gør det ikke nemmere at finde vej. Måske afholder man sig netop derfor fra et nødvendigt lægebesøg – ikke mindst, hvis udgiften skal tages ud af et meget stramt budget. Brugerbetaling for ydelser i sundhedsvæsenet fungerer generelt som en barriere, ikke mindst for dem, som har dårligst økonomi og størst behov. Konsekvensen af en undladt kontakt – eller af en dårlig kommunikation uden nødvendig tolk – kan nemt blive udvikling af alvorligere sygdom og højere omkostninger for sundhedsvæsen og samfund.

Erfaringerne fra den tidligere ordning om brugerbetaling for tolke viste, at de direkte involverede fandt idéen uanvendelig. Manglende tolkebistand, administrative problemer og nødvendige, men komplekse dispensationsprocedurer fik ordningen til at bryde sammen. Det er helt uforståeligt, at en tilsvarende ordning ønskes indført. Sundhedslovens ordlyd om let og lige adgang til sundhedsvæsenet for alle får en hul klang, når følgelovgivning opstiller nye barrierer for grupper i befolkningen med særlige behov.

Intentionen er ifølge regeringen at fremme integration ved at stimulere sprogtilegnelsen, men konsekvenserne bliver nemt dårligere integration. Gode danske sprogkundskaber har naturligvis betydning for uddannelse og beskæftigelse – og dermed for optimal integration. Men det har en god sundhedstilstand også. Ved at lægge hindringer i vejen for opnåelse af bedst mulig sundhed blandt indvandrere risikerer man at modarbejde den ellers positive udvikling i bestræbelserne på at fremme integrationen i Danmark. Og det er da vist ikke regeringens politik. Eller er det?