Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ny strategi for fattigdomsbekæmpelse

Christian Friis Bach: Det er i dag 50 år siden, den første lov om Danmarks udviklingssamarbejde blev vedtaget - endda enstemmigt. Danida blev dermed født.

Christian Friis Bach, udviklingsminister, (R) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 1962 har Danida været med til at give os udsyn og indflydelse og bidraget til fred og fremgang i verdens fattige lande. Der har været op- og nedture, succeser og pletskud - men også skæverter og fiaskoer.

Men det er uomtvisteligt, at Danida mange steder har efterladt glædelige spor. Tidligere samarbejdslande som Botswana, Thailand, Sydafrika og Vietnam har taget kvantespring op af udviklingsstigen. En række samarbejdslande i Afrika oplever nu høj vækst. Og den rigtig gode nyhed er, at mange udviklingslande vinder kampen mod fattigdom. Andelen af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom, er siden 1990 faldet med over 400 millioner. Over 90 procent af børnene i verdens fattige lande kan nu gå i skole. Men der er stadig fattigdom at bekæmpe og rettigheder at kæmpe for.

Vi er blevet en del klogere på udviklingsbistand, siden udviklingssamarbejdet bestod af røde malkekøer og mejerikurser. Og siden udviklingsbistanden ofte var viklet ind i Den Kolde Krigs usunde samarbejdslogikker. Vi ved nu også, at udviklingssamarbejdet ikke kan stå alene, hvis vi skal afskaffe fattigdom, sådan som vi troede i 1962. Mange andre forhold påvirker både farten og kursen på udviklingen. Udviklingssamarbejdet kan sætte forandringer i gang og støtte positive tendenser, men de store forandringer skabes først og fremmest af befolkningerne selv - forandringer i et samfund skal komme indefra og nedefra. Den viden skal vi bygge fremtidens udviklingssamarbejde op omkring. Vi skal derfor sætte det enkelte menneskes rettigheder og udviklingslandenes prioriteter i centrum - ikke vores egne.

Menneskers rettigheder skal i det hele taget stå centralt, hvis udviklingen i vores samarbejdslande skal være effektiv og vedvarende. Fattigdom kan kun bekæmpes, hvis mennesker selv har muligheden for at tage ansvaret for deres liv. Og hvis borgergrupper selv kender deres rettigheder og kan kæmpe for dem. Det gælder rettigheder i den helt brede forstand - som for eksempel retten til mad, retten til sundhedsydelser, retten til at ytre sig frit.

50-året for Danida kommer derfor til at markere et skift. Og 2012 vil komme til at stå centralt i Danidas historie og ikke kun på grund af jubilæet. Vi arbejder på en ny lov om Danmarks udviklingssamarbejde. Den gamle fra 1971 afspejler en forældet tilgang til udvikling, hvor vi tænkte i projekter, gaver og almisser. Vi bør i stedet tænke i menneskerettigheder og bæredygtighed, partnerskab og ejerskab. Den danske udviklingsbistand har derfor brug for en ny strategi.Med den håber jeg, vi kan genskabe et bredt politisk samarbejde om udviklingspolitikken og skabe et stærkt fundament for indsatsen hen mod en verden fri for frygt, fri for fattigdom. Der er meget at fejre i dag. Men der er stadig meget at kæmpe for.