Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Nultolerance kan komme banderne til livs

Ahmad Mahmoud byder den barslede »Bandepakke« velkommen. Der er nemlig ikke plads til sympatiske handlinger og konduite. Her må det være loven, der taler.

Børn og unge, som kommer fra miljøer, hvor banderne florerer, skal møde et andet liv, mener Ahmad Mahmoud. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Løkke Rasmussen har for vane at besøge ghettoområder og sniksnakke med de lokale. Det er de forkerte venner og en misforstået gestus. Bandemedlemmer ser sig selv som konger, og når statsministeren kommer på besøg, bekræfter man dem i dette latterlige selvbillede. Det er ikke frugtbart for nogen.

Måske var det ikke Lars Løkkes hensigt at trykke hånd med bandelederen i Vollsmose, men ikke desto mindre var det et ualmindelig dårligt signal at sende. Selv har jeg været nabo til bandemiljøet hele min barndom, og jeg ved af bitter erfaring, at man ikke bliver venner med disse typer, ligesom de er uden for pædagogisk rækkevidde. De er desværre afkom af patriarkalske familiestrukturer, hvor vold, kvindeundertrykkelse og had mod det danske samfund definerer hverdagen. Et liv i en ghetto, hvor man ikke møder den øvrige verden, og hvor »survival of the fittest« er dagsordenen.

På denne baggrund kan jeg kun byde den barslede »Bandepakke« velkommen. Der er nemlig ikke plads til sympatiske handlinger og konduite. Her må det være loven, der taler. Men det er ikke gjort med den.

Samfundets ansvar for dannelse

Jeg er enig i, at man skal sende et signal om konsekvenserne, hvis man overvejer medlemskab. Man skal blot have i mente, at mennesker fra dette miljø tænker ikke i konsekvenser. »Bandepakken« indeholder et regelsæt, der fjerner problemerne her og nu, og det er godt. Så er der ro, så man kan koncentrere sig om det væsentlige, nemlig at redde dem, som reddes kan.

Når Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, udtaler, at der mangler nogle helt andre redskaber i regeringens bandeinitiativer, giver jeg hende ret. De 28 forslag kan ikke stå alene, idet man ikke fjerner kimen til problemerne. De dårlige familier vil stadig genere potentielle bandemedlemmer. Det er denne forebyggelsesindsats, der skal italesættes, og på lige fod med bandepakken skal man sætte stærkere ind her.

Forebyggelse skal ikke formuleres i tilbud. Børn og unge, som kommer fra miljøer, hvor banderne florerer, skal møde et andet liv. Forældrene tager ikke ved lære af, at deres sønner bliver fængslet. De har ikke redskaberne til at ændre deres måde at leve på, og derfor vil den yngre bror sandsynligvis følge sin brors livsbane. Forældrene kan ikke tage ansvar for sig selv, så hvordan skal de tage ansvar for deres børns dannelse? Det kan de ikke, og derfor skal samfundet tage dette ansvar på sig. Sociale indsatser som gratis kort til fitness gavner ingen andre end fitnesscentret.Der skal altså helt andre metoder i brug, når vi taler om forebyggelse.

Først og fremmest skal man overføre ideen fra de 28 forslag om at flytte den kriminelle helt væk fra miljøet til familierne. Hele den bandebefængte familie skal flyttes væk fra miljøet. Dernæst skal man stille krav om, at børnene deltager i de lokale fritidsaktiviteter og naturligvis løbende holde sig orienteret om familiens trivsel. Familierne skal tvinges til et sundt og udviklende liv.

Når først nultolerancepolitikken, som vi ser i de 28 forslag, slår igennem i forebyggelsesindsatsen, står vi med en metode til at komme banderne til livs. En investering der vil redde livet for mange.

  • Ahmad Mahmoud er maskinmester og forfatter.