Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Nick Hækkerup kender ikke reglerne

Karin Verland: Det var meget skuffende, da Danmarks nye forsvarsminister Nick Hækkerup for nylig erklærede, at alle regler var fulgt til punkt og prikke i Afghanistan.

Karin Verland, Direktør, RCT – Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udmeldingen kom efter en FN-rapport, der dokumenterer systematisk tortur i afghanske fængsler. Alligevel vil ministeren ikke stoppe udleveringen af fanger til afghanske myndigheder i de områder, hvor der ikke forekommer tortur. Det er et brud på FNs torturkonvention, der siger, at Danmark ikke må udlevere en person til en stat, hvor der er vægtige grunde for at antage, at han vil være i fare for at blive underkastet tortur. Der står ikke noget om, at man gerne må udlevere til en stat, så længe vedkommende bliver sendt til et område, hvor der ikke forekommer tortur.

Torturen i Afghanistan er en del af en voldskultur og ikke noget, man udrydder fra den ene dag til den anden. Det tager årtier, måske en hel generation, før sådan en kultur ændres. Man skal derfor være temmelig naiv for at hævde, at Danmark kan sikre udleverede fanger mod enhver risiko for mishandling og tortur. For hvad nu hvis sikkerhedstjenesten flytter fangerne til en anden del af landet?

Hvorfor den nye minister som noget af det første vælger at overtræde Danmarks internationale forpligtelser, må enten bero på uvidenhed eller ekstrem ringe rådgivning fra ministeriets embedsmænd. Hvad enten det er det ene eller det andet, er det en meget alvorlig sag for den nye regering, som i sit regeringsgrundlag skriver: at den er optaget af, at Danmark overholder sine internationale forpligtelser; skal sikre, at menneskerettighederne respekteres hos os selv; og være med til at stoppe særligt grove menneskerettighedskrænkelser.

Ministeren mener også, at Danmark lever op til sit ansvar med at føre tilsyn med de to fanger, som Danmark har ansvar for. Det helt store problem med fangeovervågning er, at det er umuligt at gennemføre overvågning, som helt forhindrer tortur. Torturbødler specialiserer sig i at skjule de fysiske spor fra tortur. Psykisk tortur såsom trusler om tortur af offeret eller dennes familie kan være meget svære at påvise. Det samme kan skinhenrettelser, hvor man fx sætter en tom pistol mod hovedet af vedkommende og trykker af. Længerevarende isolation ofte i en mørkelagt celle, hvor man også i lange perioder kan blive nægtet mad, vand, bad og toiletbesøg, er også svært at dokumentere. Selv med uhindret adgang for en læge med speciale i at påvise tortur, hvilket er totalt urealistisk, vil man ikke kunne forhindre torturen. Der vil altid være tidspunkter, hvor fangen er alene med en potentiel torturbøddel.

Så mens Nick Hækkerup nærstuderer FNs rapport for at finde ud af, hvad vi allerede ved, nemlig at al udlevering af fanger skal stoppes nu, er han med til at bringe menneskeliv i fare. RCT håber, at forsvarsministerens holdning kun er udtryk for startvanskeligheder og står til rådighed for ministeren, hvis han vil have gode råd til, hvordan man undgår tortur.