Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Nej, regeringen skaber ikke fattigdom

»Vi understreger vigtigheden af at være med i det arbejdende fællesskab ved at sikre en gevinst ved at arbejde i selv få timer.«

Jørn Neergaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denne regering overtog sidste sommer et kontanthjælpssystem, hvor de røde advarselslamper blinkede kraftigt.

For det første var der for en del kontanthjælpsmodtagere en begrænset gevinst ved at tage et job til en løn på den overenskomstmæssige mindsteløn. Det kunne for alt for mange ikke betale sig at tage et arbejde.

For det andet viser tallene, at antallet af kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere er steget med 20 pct. siden 2011 på trods af mere end to år med stigende beskæftigelse. Antallet af ægtepar på kontanthjælp er steget med 50 procent.

For det tredje viser tallene, at integrationen har slået fejl. Regeringen overtog et kontanthjælpssystem, hvor knap hver tredje havde indvandrerbaggrund. 84 pct. af alle ægtepar på kontanthjælp havde indvandrerbaggrund i sommeren 2015.

Det er en udfordring, som med den historisk høje flygtningetilstrømning vil vokse eksponentielt i de kommende år. Hvis vi ikke øger arbejdsmarkedstilknytningen for denne gruppe, vil det øge presset på vores fælles pengekasse til helt nye højder.

Det kræver handling. Denne regering har handlet og er fortsat klar til at handle.

Vi har med en række tiltag gjort det mindre attraktivt at søge om indrejse i Danmark. Samtidig har vi med integrationsydelsen, kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen dæmpet udgifterne til passiv forsørgelse og givet et langt større incitament til at arbejde og deltage i det danske samfund.

Regeringen ønsker at skabe social mobilitet og sikre, at flere mennesker kommer i arbejde – til glæde for dem selv og deres børn. Først og fremmest skal det kunne betale sig at arbejde. En typisk enlig forsørger med tre børn vil med kontanthjælpsloftet nu få en gevinst på ca. 4.400 kr. efter skat og husleje ved at komme i job i stedet for at være på kontanthjælp.

Vi understreger vigtigheden af at være med i det arbejdende fællesskab ved at sikre en gevinst ved at arbejde i selv få timer. En enlig forsørger på kontanthjælp med tre børn kan leve op til 225-timers-reglen og komme fri af kontanthjælpsloftet ved at arbejde i knap ni timer om ugen i løbet af året. Det øger familiens rådighedsbeløb med 4.600 kr. om måneden.

Vi har samtidig en ambition om at sænke skatten på de laveste arbejdsindkomster, så de økonomiske incitamenter til at arbejde bliver endnu bedre.

Regeringen anerkender ikke en præmis om, at tiltagene skaber fattigdom. En typisk enlig forsørger med tre børn vil modtage godt 281.000 kr. om året i offentlige ydelser og tilskud før skat, hvilket svarer til et rådighedsbeløb på 12.800 kr. om måneden, når skat og husleje er betalt. Det er efter regeringens opfattelse et rimeligt niveau.

Regeringens mål er klart. Vi vil have flere i arbejde. Og det understøtter vi nu med en klar økonomisk gevinst ved at tage et job med selv et lille timeantal.