Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Nej – jeg vil ikke bo i et gated community

»Jeg ønsker ikke et samfund grupperet i en række mindre lukkede fællesskaber baseret på enshed og økonomisk formåen, og det uanset i hvilken ende af spektret disse ghettoer placerer sig.«

Forretningsmanden René Sindlev mener, at tiden er moden til gatede communities i Danmark. Han vil bygge boligområder med hegn afgrænset fra omverdenen.

Han mener, at det vil mindske utrygheden ved at bo i Danmark. Statistikker viser en stigende utryghedsfølelse blandt danskere (selvom kriminaliteten generelt er faldet i Danmark).

Så set i det lys er tanken vel god? Men er det et produkt, vi borgere ønsker? Skaber det mere tryghed?

Jeg tror det ikke, og jeg siger pænt nej tak. Både på egne og på samfundets vegne.

På egne vegne siger jeg nej, fordi jeg nyder at bo, hvor alle kan færdes døgnet rundt. Et område, hvor almene boliger og villaer ligger tæt ved skole, idrætsanlæg og plejehjem. Børn og voksne færdes trygt på kryds og tværs. Mine børn har gået på den lokale folkeskole med diversitet i social baggrund og etnicitet.

Det skaber mennesker, som ikke er bange for at møde det omgivende samfund, som tør tage ansvar, når det kræves, og som kan sige fra, når det er det, der er behov for.

Jeg tror ikke, at min ene datter var rejst alene til Egypten på sprogskole, hvis hun var vokset op i en gated community afskærmet fra livets realiteter. Eller at min anden datter havde haft planer om at rejse alene til New York og bo for en tid. Deres billede af omverdenen havde været for skræmmende.

Nej til lukkede fællesskaber

På samfundets vegne siger jeg også pænt nej tak. Jeg ønsker ikke et samfund grupperet i en række mindre lukkede fællesskaber baseret på enshed og økonomisk formåen, og det uanset i hvilken ende af spektret disse ghettoer placerer sig.

Jeg ønsker et samfund rigt på social kapital i form af netværk, tillid og gensidige normer. Det skaber tryghed, og det kan kun ske, hvis vi møder hinandens forskellighed. Fællesskaber er ikke nok, hvis de ikke er en del af »det store fællesskab«. Hvis ikke der kan bygges bro mellem de forskelligheder, som altid vil eksistere i et samfund.

I Danmark bruger vi mange millioner kroner på at undgå ghettodannelser for at hindre befolkningsgrupper i at isolere sig fra samfundet. Bulldozerne har netop jævnet boligblokke i Gellerupparken i Aarhus for at åbne området mod det omkringliggende samfund. Skal vi så give mulighed for, at andre samfundsgrupper værner sig bag lukkede mure?

Vi skal huske, at Danmark ligger i toppen på social tillid, mens et land som USA ligger med en langt lavere score. René Sindlev bor i USA, og han har helt naturligt det som sit sammenligningsgrundlag.

Internationalt bliver det danske samfund fremhævet. Det var ikke tilfældigt, at forsiden af The Economics i 2013 blev prydet af en viking med overskriften »The new supermodel. Why the world should look at the Nordic countries.«

The Economist fremhæver, hvordan markedskræfter og social ansvarlighed går hånd i hånd. Det betyder også, at vi engang imellem skal sige nej, når en vældig god forretningside ikke er social ansvarlig.

Stella Hansen er direktør.