Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Nej, der er ikke for mange akademikere

Lars Qvistgaard Fold sammen
Læs mere

Berlingske fremturede forleden på lederpladsen om, at vi uddanner for mange akademikere. Der buldres på tomme tønder om, at vi overuddanner i Danmark, fordi der i dag bliver uddannet knap dobbelt så mange akademikere som i 2007.

Klagesangen går på, at de unges uddannelsesvalg fører til, at danske virksomheder om få år kommer til at mangle faglært arbejdskraft. Jeg er fuldstændig enig i, at målet med vores uddannelser er at levere til virksomhedens behov. Men Berlingske skyder i den gale retning, når de udpeger uddannelsen af akademikere som årsag til problemet med at få nok faglærte.

Det er ikke optaget på de lange videregående uddannelser, der er problemet. Nej, det er fordi, vi stadig er for ringe til at løfte den store gruppe af ufaglærte, vi har i Danmark til at blive faglærte. Puklen af unge, vi efterlader på perronen uden uddannelse, er ikke blevet mindre de sidste år. I stedet for at skurkeudpege unge med gymnasie- og universitetsønsker, bør der sættes fokus på de mange unge, som aldrig får en uddannelse.

Berlingske skal tage en dyb indånding, inden de vælger at sætte fuld styrke på debatorkestret. Hvis vi for alvor ønsker at hjælpe vores virksomheder, er der behov for en nuanceret diskussion om de udfordringer, der er på markedet. Entydigt at gøre akademisk uddannelse til syndebuk fører til misvisende mytedannelser. Altså i bedste fald. I værste fald fører det til, at danske virksomheder taber kampen om fremtiden, fordi konkurrenterne ender med at blive mere veluddannede.

Sagen er den, at uddannelsen af akademikere i Danmark er en markant succeshistorie. Selvom antallet af akademikere siden 1996 er steget med 100.000, er ledigheden i samme periode halveret. De kommer ud i gode jobs, og deres lønniveau vidner om, at det er jobs, der svarer til deres uddannelsesniveau. Samtidig er optaget på universiteterne ikke er vokset siden 2013, så der er ikke risiko for, at vi uddanner for mange akademikere til arbejdsmarkedet.

Vi skal ikke begynde at uddanne os mindre i Danmark. For at få flere faglærte skal vi derimod sørge for tiltag, der hjælper langt flere unge til at få en relevant uddannelse. Lige nu går det den forkerte vej. De seneste år er andelen uden en ungdomsuddannelse steget fra 15,9 pct. 2014 til 16,4 pct. i 2015. Det er ikke i orden. Her ligger et stort uudnyttet potentiale til at få flere faglærte.

De unge har krav på ærlighed om uddannelse. Det har Berlingske ret i. Derfor fejler vi, hvis vi forsimpler debatten om unges uddannelsesvalg.

Lars Qvistgaard er formand for Akademikerne.