Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Nej, den lille AirBnB-udlejer skal ikke druknes i krav

Danske politikere skal i sving, når det gælder deleøkonomien. For der er risiko for, at vi går glip af store potentielle gevinster, og der er klare faldgruber at tumle i, hvis ikke politikerne sørger for rette rammer.

Hotellernes brancheorganisation, Horesta, var 22. juli i Berlingske ude med riven efter AirBnB. Horesta mener, at Airbnb er blevet så stor, professionel og kommerciel, at den nu må pålægges samme strikse regler for udlejning af værelser som hotellerne. Ellers er det unfair konkurrence.

Men mange udlejere i AirBnB er hverken store, professionelle eller særligt kommercielle. At drukne dem i krav om sikkerhed vil være skadeligt og ude af proportion. Det vil kvæle de mange gevinster, som både udlejere og gæster har i denne boligdeleøkonomi.

Den lille AirBnB-udlejer, der udlejer enkelte gange hist og pist, skal derfor ikke druknes i krav. Derimod er det fair, at den semi-professionelle udlejer, der udlejer i større omfang, underkastes visse basale krav.

Helt samme problemstilling gælder for bilerne. Her skaber specielt den eksplosivt voksende kørselstjeneste Uber ravage. Taxibranchen efterlyser præcis som Horesta fair konkurrencevilkår.

Igen må gælde her, at hvis der er tale om mennesker, der fragter andre mennesker rundt på mere eller mindre fast basis, skal det selvfølgelig underkastes en vis regulering. Men for den, der barer kører en enkelt tur her og der, som det typisk gælder for eksempelvis tjenesten Gomores brugere, er det en uhensigtsmæssig overdrivelse at regulere området, som var der tale om taxikørsel. Hvor grænsen går mellem privat og professionel virksomhed, er en politisk opgave at fastsætte.

Søg inspiration fra David Cameron

Danske politikere skal i sving, når det gælder deleøkonomien. For der er risiko for, at vi går glip af store potentielle gevinster, og der er klare faldgruber at tumle i, hvis ikke politikerne sørger for rette rammer.

Christiansborg bør skele over Nordsøen til David Cameron, der har gjort det til sin ambition at gøre Storbritannien til en deleøkonomisk frontløber. Fordi han ser deleøkonomien som ny vej til vækst, innovation og velfærd.

I marts i år spillede den daværende Cameron-regering derfor ud med et bud på en samlet regulering af deleøkonomien, der blandt andet er baseret på et princip om proportionalitet. Den, der lejer ud eller kører for andre en enkelt eller få gange om året, skal ikke underkastes samme krav som den, der udlejer eller kører i stort omfang. Et sundt og godt princip, som danske politikere bør kopiere.

Lige nu er det som om, at Christiansborg ikke helt har fået øje på deleøkonomien som noget, der vedrører dem. Horestas udmelding kan måske tjene det positive formål, at politikerne kommer i gang med at lægge en offensiv strategi for deleøkonomiens udvikling i Danmark. Den er en mulighed for job, vækst og fællesskab i by og udkant.

Længe leve deleøkonomien.

Posted by Berlingske on 24. juli 2015