Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

NATO må koste det, som vores sikkerhed kræver

»Det er dyrt at have et ordentligt forsvar, men det kan i værste fald koste os alle meget mere ikke at have det.« Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Si vis pacem, para bellum, siger et gammelt og udbredt ordsprog, der løst oversat kan oversættes til »Hvis du ønsker fred, må du forberede dig på krig«. I den forståelige eufori efter Sovjetunionens sammenbrud og Den Kolde Krigs endeligt begyndte mange europæiske politikere – og borgere – at se NATO i et andet lys end tidligere.

Hvor meget var der egentlig behov for en dyr forsvarsalliance, nu hvor truslen fra øst var væk? Som folkevalgt er det som bekendt aldrig svært at finde gode ting at bruge pengene på, og for øvrigt fandt amerikanerne sig modvilligt i at betale for størstedelen af gildet. Men skulle nogle i sommer-Danmark betvivle vigtigheden af NATO, har de i disse dage ikke behøvet kigge længere end til eget farvand, hvorigennem kinesiske krigsskibe er sejlet for at holde en stort anlagt flådeøvelse med Rusland i Østersøen.

Én ting er Kinas militære ambitioner, der er al mulig grund til at være på vagt over for, men for Europa er truslen fra Rusland desværre alt for virkelig. Det viser landets ageren gennem de seneste år desværre med al tydelighed. Kritikere vil indvende, at hver gang vi udstationerer flere tropper i landene, der grænser op til Rusland, eller indleder et NATO-samarbejde med dem, tirrer det russerne. Det er ingen hemmelighed, at forsvarsalliancen er præsident Vladimir Putins yndlingsaversion. Putin ønsker nemlig langtfra det bedste for Vesten, og hvis man tror, at han ikke har drømme om Rusland som politisk og militær stormagt, er man enten naiv eller handler ud fra principper, der ikke hører hjemme i liberale demokratier.

Det er derfor, at NATO er en rød klud i ansigtet på Putin. For så længe medlemslandene står sammen, tager ansvar og betaler det, der skal til, er det umuligt for ham at gøre sine drømme til virkelighed.

USAs præsident Trump skabte med en række opsigtsvækkende udtalelser tvivl om USAs rolle i NATO. Det fik mange til at tale om, at man e afhængig af amerikanerne. Der er ikke noget galt med at have europæiske militære ambitioner, men man kan med fordel huske, hvordan det gik Vestunionen. Kort sagt vil det være vanvid ikke at gøre alt for at fortsætte og styrke den transatlantiske alliance, der har beskyttet os i så mange år.

Præsident Trump modificerede da også siden sine udtalelser om NATO, men gjorde det klart, at USA ikke længere gider betale regningen, mens de fleste andre medlemslande fedtspiller, som om der ikke er en meget reel trussel i vores egen baghave. Desværre lader ellers brave europæere som Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs nyvalgte præsident, Emmanuel Macron, ikke til at have viljen til at skrue op for forsvarsbudgetterne. Herfra skal lyde en opfordring til danske politikere om at tage de amerikanske indvendinger alvorligt. Det er dyrt at have et ordentligt forsvar, men det kan i værste fald koste os alle meget mere ikke at have det.

Det ville være en smuk verden, hvor der ikke var behov for NATO, endsige et forsvar. Sådan en verden har vi et ord for, og det er desværre »utopi«. Hvis vi ønsker fred, må vi være forberedt på at kæmpe for den. Og et stærkt, forenet NATO kan endda betyde, at vi slet ikke behøver at kæmpe.