Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Nationalismens spøgelse

Tour de France er den årlige genopfindelse af det nationale, og de har brug for det. Touren er et front-national epos, der giver stemmer til alle stederne, så de kan tale. Det var sådan noget nationallitteraturerne gjorde før i tiden.

Hans Hauge: »Det kan da vel ikke være sådan, at masserne nationaliserer sig selv? Staten, kunsten, universiteterne og medierne gør alt for at udrydde nationalisme. Medierne er blevet ghost-busters.« FOTO: SCANPIX Fold sammen
Læs mere

Det spøgelse, der i dag går gennem Europa, er ikke kommunismen, men nationalismen. Nationalismen er et spøgelse, fordi ingen ved, hvor den kommer fra. Det er godt nok uhyggeligt. Ingen opdrages i dag til nationalisme, sådan som tilfældet var i det 19. århundrede, hvor nationsbygningen foregik. Hvordan kan der dukke nationalister op i Sydfrankrig, Skotland, Polen, ja, hvor dukker de efterhånden ikke op? Selv i Sverige bliver der flere og flere af dem. Kommer de op om natten nede fra det sorte folkedyb? Det kan da vel ikke være sådan, at masserne nationaliserer sig selv? Staten, kunsten, universiteterne og medierne gør alt for at udrydde nationalisme. Medierne er blevet ghost-busters. Skolen lærer ikke børnene at synge danske sange, for lærerne kender dem ikke, men de kan mange amerikanske popsange. Det kan børnene også, og da de opdrages i et amerikansk rockhelvede, er det underligt, at de alligevel bliver nationalister. Det er ikke så underligt med os andre: Vi fik det nationale ind med skolemælken.

Det var engang kunstnere, præster, lærere, som gjorde alt for at gøre bønderne nationale. Altså de samme, der i dag forsøger at udrydde det spøgelse, som de selv skabte. Tag Frankrig. Der var i al fald 11 sprog i landet. Så tvang staten de franske bønder til at tale fransk. Det tog 50 år at lære dem det, og så var de franskmænd, men nu må de ikke være det længere – for så er de med i Front Nationale, og den går ikke. Nice er gjort tosproget. Den skal af-franskes.

De romantiske nationalister kaldte det ånd. De skabte en folkeånd, og den var en ånd med krop, og kroppen var folket, og folket var i sproget. Ånd skal have stof(fer). Ånden søgte ned mod den danske muld og næredes af den. Derfor kan ånden godt lide bønder. Men i dag er folkeånden uden krop, og hvad er en ånd uden krop? Et spøgelse. Og bønder er dumme igen som på Holbergs tid. Ånden farer rundt, men den må ikke forbinde sig med en krop. F.eks. et sprog. Derfor hedder det Via College University. Der er så få steder, hvor ånden må inkarnere sig, og et af de steder er sporten. Det gjaldt EM i fodbold. Island og Wales blev næsten genopfundet. Og Brexit er måske et spøgelse med krop.

Tour de France er den årlige genopfindelse af det nationale, og de har brug for det. Touren er et front-national epos, der giver stemmer til alle stederne, så de kan tale. Det var sådan noget nationallitteraturerne gjorde før i tiden. Selma Lagerlöfs Nils Holgersens forunderlige rejse gennem Sverige (1906) skulle bruges i skolen til at gøre de små bønderbørn til svenskere. Vi ældre kender det fra Christian Richardts uhyggeligt nationalistiske digt: »Venner, ser på Danmarks kort/Ser, så I det aldrig glemmer/ til hver plet har fået stemmer,/thi det fædreland er vort!« Nationalismen gav stemme til alle pletterne på kortet, så folket kunne stemme. Demokrati betyder folkestyre. Nationsstaten er forudsætningen for folkestyret. Og på den baggrund er det besynderligt, at ghost-busterne drømmer om at nedlægge disse nationsstater, for når ånden ikke har en krop, farer den forvildet rundt og spøger. EU har intet folk og er som bekendt et – krati. Stederne har ikke stemmer. Se på eurosedlerne: De har broer, men ingen mennesker. Det er da også uhyggeligt. Et rige uden mennesker.