Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Naser Khader er på afveje

Nej, islam er ikke krigens religion, når 1,6 milliarder muslimer lever en fredelig og rolig tilværelse med deres religion.

Oven på det barbariske angreb på promenaden i Nice kunne man forstå, at moderate muslimer ifølge Naser Khader, MF (K) og kommentator, har et medansvar for terroren.

Khader lader blandt andet forstå, at det grundlæggende problem med islam er forståelsen af Koranen som Guds ord, hvilket ikke levner plads til andet end en bogstavelig fortolkning.

Det vidner desværre om Khaders begrænsede viden om islamisk teologi og historie. Indtil wahabismens fremkomst for 200 år siden havde islam en lang og stolt tradition for fortolkning, uenighed, debat og filosofi.

Den islamiske retshistorie indeholder tusindvis af bøger og eksempler på debatter blandt tidens store lærde om forståelsen og fortolkningen af Koranen og indholdet af den islamiske tro.

Det kommer f.eks. helt lavpraktisk til udtryk i enhver muslims hverdag. I vores bøn, faste og betaling af almisse, hvor man oplever vidt forskellige fortolkninger og tilgange til de enkelte handlinger.

En fast bestanddel af Khaders argumentation går på, at muslimerne og deres lærde er utroligt stille og fraværende i deres fordømmelse. Det er enten udtryk for uvidenhed eller en helt bevidst vildledelse af offentligheden.

I 2014 underskrev mere end 1.000 af verdens mest fremtrædende muslimske lærde brevet, »Letter to Baghdadi«, henvendt til Islamisk Stats påståede kalif, Abu Bakr ak-Baghdadi. I brevet tilbagevises og fordømmes terrororganisationens handlinger, teologi og behandling af religiøse minoriteter.

I 2015 udgav mere end 70.000 lærde fra hele Asien en fatwa med en kraftig fordømmelse og afstandstagen til Islamisk Stat (IS), Al-Qaeda og Taliban. Det samme gælder i øvrigt verdens førende islamiske universiteter i Mellemøsten og paraplyorganisationer i England og USA.

Det har blandt andet ført til, at IS i deres magasin Dabiq i april har opført en såkaldt »Kill list« med navnene på en række fremtrædende muslimske lærde og personligheder i Vesten, heriblandt Hamza Yusuf, Muhammad al-Yaqoubi, Huma Abadin m.fl., som derfor må leve hver dag med en trussel om at blive slagtet på åben gade.

Herhjemme har undertegnede sammen med andre været initiativtager til en demonstration mod Islamisk Stat på Nørrebro og derudover forfattet en erklæring, som blev underskrevet af alle landets store muslimske paraplyorganisationer.

Det er derfor en hån mod disse mennesker, mig selv og almindelige muslimer, når Naser Khader og andre insisterer på, at ingen tager afstand eller fordømmer disse handlinger.

Det virker mest af alt som om, at Khader har meget lidt føling med, hvad den såkaldt moderate muslims hverdag og realiteter består af.

Nej, islam er ikke krigens religion, når 1,6 milliarder muslimer lever en fredelig og rolig tilværelse med deres religion uanset, hvor meget Naser Khader ønsker at tillægge verdens muslimer et kollektivt ansvar for enkelte individers barbariske handlinger.

Og nej, Naser Khaders lutherske reformation af islam kommer ikke til at antiradikalisere nogen. Det sker først den dag, hvor vi begynder at bakke op om de muslimer, som hver dag kæmper en teologisk krig mod IS og deres ligesindede.

De muslimer findes overalt i verden, også i Danmark, men det kræver, at Naser Khader gider løfte blikket et øjeblik og kigge oprigtigt efter – og hvis ikke, tager jeg ham gerne i hånden og hjælper ham på vej.