Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Som det fremgår af Berlingske Tidende mandag, har virksomheder nu også bevist det. Resultaterne er ikke til at tage fejl af. På foranledning af ISS og med midler fra Integrationsministeriet har forskeren og mangfoldighedseksperten Susanne Justesen foretaget et forskningsarbejde, hvor hun ganske enkelt har sammenlignet teams med mangfoldig sammensætning med teams uden mangfoldighed.
Hvis ISS alene anvendte mangfoldighedsteams, kunne der ifølge beregningerne hentes 100 millioner kroner hjem på bundlinien på de serviceopgaver, koncernen udfører.
Men ikke blot er der penge at hente for ISS. Samfundet får værdi, fordi de pågældende medarbejdere påviseligt er mindre syge og har bedre trivsel. Der er ikke brug for nogen regnestok for at påvise, at det naturligvis smitter af på familie og samfund, når medarbejderne trives bedre, uanset hvilken etniske baggrund de har, uanset alder og køn m.v.
Der er flere forklaringer. Nogle vil sikkert hævde, at opdelingen i teams i sig selv ansvarliggør medarbejderne, men det slående er, at der er den signifikante forskel på, om koncernens teams er mangfoldige eller ej.
Der er for mig ingen tvivl om, at de virksomheder, der virkelig forstår at påskønne medarbejdere med for eksempel anden etnisk baggrund får indsatsen tifold igen.
ISS sætter ikke bare sine medarbejdere til at gøre rent og lave mad og yde service på mange fronter. ISS lader ikke den enkelte medarbejder svæve rundt alene i en stor medarbejderstab. ISS bevidstgør deres medarbejdere om, at der regnes med dem. De bevidstgøres om, at de hører til i en bestemt virksomhed, som de skal være stolte af – og det bliver de.
ISS arbejder ud fra filosofien, som anskueliggøres i følgende historie.
Der sidder to medarbejdere og hugger sten. En mand kommer forbi og spørger, hvad de bestiller. Den ene svarer: »Jeg hugger sten«. Den anden svarer: »Jeg bygger en katedral«.
ISS får blandt andet gennem introduktionskurser bibragt deres medarbejdere netop forståelsen for, at man arbejder om end ikke for at bygge en katedral, så for en bestemt sag. Medarbejderne bliver stolte af at repræsentere ISS, og mangfoldigheden giver udfordringer, som omdannes til fælles energi, hvor man udnytter forskellene og hinandens styrkesider bedre og forstår at planlægge bedre.
ISS arbejder målrettet for at få flere nydanske medarbejdere.
Men det stopper ikke her. Virksomheden er meget opmærksom på det potentiale, der ligger i nydanskere som arbejdsledere. Nydanskere har selvsagt også en mangfoldighed af netværk, og nydanske arbejdsledere er derfor gode til at rekruttere ny arbejdskraft gennem deres netværk. Og den arbejdskraft, der skaffes, er mere tilbøjelig til at blive på arbejdspladsen med den gevinst og den erfaring, det betyder for virksomheden.
Eksemplet er ikke blot gavnligt for integrationen, men for hele samfundet.
Det er ikke alle mulige særordninger, der er brug for, for at få nydanskere i arbejde. Der er brug for virksomheder og herunder ikke mindst offentlige virksomheder, som udviser tænkning og demonstrerer, at der ligger en filosofi bag medarbejderpolitikken. Ingen yder deres ypperste, hvis de bare skal hugge sten. Men føler man, at man er med til at bygge en katedral, frigøres der energier hos den enkelte.
Eller med andre ord: Taler man til stodderen i et menneske, så får man en stodder. Men taler man til kongen eller dronningen, så får man en konge eller en dronning. Det er, hvad ledelse handler om.
Jeg er overbevist om, at der ligger masser af ressourcer i masser af nydanskere, der i dag ikke er i arbejde. Velfærdssamfundet har i misforstået hensyntagen alt for længe parkeret for mange mennesker på for eksempel førtidspension.
Disse mennesker er netop parkeret, i stedet for at være med til at bygge katedraler. De er netop parkeret, så de ikke føler, at der er brug for dem.
I ISS er der med runde tal 10. 000 medarbejdere. Ca. 4.000 er nydanskere fra i alt 130 forskellige lande. Resultaterne er ikke kommet af sig selv, men er som omtalt netop udtryk for den filosofi, at man er fælles om et stort projekt og derfor hjælper hinanden og udvikler hinanden.
Det er på den anden side en filosofi, som kan udbredes til alle virksomheder og på alle niveauer og give et kick til integrationen. Ikke blot integrationen af nydanskere, men integrationen af alle.
Filosofien udvikler viden og forståelse for, at der er et potentiale i alle kulturer, som vi sammen kan udnytte som borgere i Danmark – i den fælles katedral, som vi alle skal føle, at vi bygger på: Fremtidens Danmark.