Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Når livet bliver værre end at dø

Lisbeth Knudsen, Koncernchef Berlingske Media. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi kan ikke holde ud at se på det, og vi kan ikke vende ryggen til det. Moralsk må vi tage os af mennesker, der er ved at drukne i havet i synkefærdige både, og samtidig hverken kan eller vil vi gøres ansvarlige for, at de har bragt sig selv i den risikable og forfærdelige situation. Vi kan ikke se på, at Middelhavet udvikler sig til en massegrav for bådflygtninge og migranter, men på den anden side kan vi heller ikke acceptere en massetilstrømning til Europa fra krig, vold og fattigdom i Afrika, som vil belaste vores samfund socialt, økonomisk og kulturelt. Sidste år rejste flere end 170.000 migranter over »Dødens hav«, som Middelhavet uofficielt er blevet døbt, og omkring 3.500 af dem mistede livet undervejs.

I årets første måneder har skønnet allerede været, at 36.000 har taget turen over Middelhavet fra Syrien, Somalia, Eritrea og Vestafrika mestendels via Libyen. Omkring 1.800 af dem menes at have mistet livet undervejs. At forstå hvorfor familier med helt små børn bringer sig selv helt der ud, kræver at forstå deres alternativ, hvor livet er blevet sværere end at dø på havet. Hvis tusinder af migranter pludselig kom til Europa via fly eller klumpet sammen i lastbiler, så ville vi næppe tøve med at sende dem tilbage af samme vej, som de kom fra, hvis de ikke var andet end mennesker på flugt fra håbløshed og ikke individuelt forfulgte i deres hjemland. Vi kan jo ikke påtage os at redde hele verden, vel? Men når tusinder af mennesker nu kæmper sig vej i synkefærdige plimsollere, groft udnyttet af kyniske menneskesmuglere, som tjener kassen på disse menneskers desperation, så bliver det de grusomme billeder af druknedøden på havet, som printer sig ind på vores nethinde.

At rapportere om migrant-strømmen over Middelhavet er ganske kompliceret, lige som løsningen på problemet er det. Der er meget ofte forvirring om, hvem bådflygtningene egentlig er. De bliver ofte over en kam beskrevet som mennesker, der kommer til Europa for at tage vores jobs og udnytte vores velfærdssystem. Vi skaber nogle stereotyper om disse mennesker. Nogle dage efter en ny bådkatastofe og en ny igen, så bliver vi immune over for den type af breaking news. Vi glemmer, at det ikke er menneskesmuglerne, der er årsagen til migrations-bølgen. De er resultatet af en efterspørgsel. Den virkelige årsag er, at der er flere mennesker på flugt end på noget andet tidspunkt siden Anden Verdenskrig. Der er 50 millioner internt fordrevne og 16 millioner flygtninge. Alene i Syrien ni millioner fordrevne. Nogle af migranterne om bord på bådene er sikkert på flugt fra fattigdom, men de fleste lige nu skønnes at være på flugt fra vold, krig og forfølgelse. EUs tipunkt-plan skal forsøge at holde migranterne i Nordafrika ved at ødelægge smuglernes flugtbåde, og forhindre dem, der kommer om bord i dem, i at lide druknedøden på vejen ved at øge patruljeringen i Middelhavet. Og så at fordele omkostningerne ved problemet noget mere blandt EU-landene. Men planen løser ikke problemet. Den løsning skal findes der, hvor krigen og konflikten er, og hvor det internationale ansvar for at beskytte de fordrevne og forfulgte starter. Eksplosionen af migranter på havet er blot et symptom på, at vi ikke har skabt løsninger, der hvor flugtruten starter, og at vi mangler et mere nuanceret syn på, hvem migranterne er.