Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Når feminismen bliver ekstrem

»Det er på tide at ophæve monopolet på offerrollen. Manden udsættes også for fysisk og psykisk overgreb.«

Abir Al-kalemji Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du stødt på kvindechauvinisme?

Hende, der systematisk tillægger mandens adfærd skeptiske motiver og selvhenførende fortolkninger, konfronterer ham dagligt med hans fejl og mangler, beklager sig over hans begrænsede ordforråd når det gælder analyse af hverdagsdramaer, fyrer sexistiske bemærkninger af, reagerer vredt, sanktionerer sex, kaster med ting og indgyder en følelse af utilstrækkelighed, når hun ikke får sin vilje?

Den type kvinder findes, og skulle de blive omtalt som svin, psykopater, players, mandehadere eller idioter, der kun tænker med fissen, vil der opstå ramaskrig og beskyldninger om sexisme.

De er jo bare nogle frustrerede koner, der ikke bliver tilfredsstillet i forholdet. Cut. For i kampen mod den uhyrlige diskrimination og vold mod kvinder, har vi tilsyneladende glemt at gribe i egen barm og problematisere kedelige manifestationer af mandeundertrykkelse.

Det er på tide at ophæve monopolet på offerrollen. Manden udsættes også for fysisk og psykisk overgreb.

Kvinder har utvivlsomt stået model til nogle af de grusomste diskriminationsredskaber og voldsscenarier gennem historien. Takket være de ihærdige feministiske organisationer er kvindesagen i dag på dagsordenen globalt og har opnået betydelig politisk bevågenhed, medieomtale, og repræsentation i internationale konferencer og aftaler.

Mandens udfordringer er derimod fortsat tabubelagt. Mange har svært ved at indrapportere vold, fordi de skammer sig over at få tæsk af en kvinde. Men ca. 10.000 mænd med dansk statsborgerskab bliver årligt udsat for fysisk partnervold. Mænd arbejder også længere, har et dårligere helbred, lever kortere og føler sig ikke ligestillet i forhold til samkvem med børn.

Faderen er nu lige så uundværlig i alle barnets udviklingsstadier. Ikke mindst i de første måneder af livet. Tænk på, hvor uroligt barnet kan være i morens favn, når det er tæt på brystet og kan lugte mælk efter afsluttet amning, og hvordan det først falder til ro, når faren overtager og trykker det ind til sit laktosefri bryst.

Den seneste debat om juridisk abort illustrerer, hvordan mange kvinder ikke under manden den ligestilling, de selv nyder.

Pigen må frit skille sig af med fosteret, hvis hun ikke er klar til at være mor. Manden må til gengæld ikke opnå retten til at fravælge en ufrivillig faderrolle. For han kunne jo bare have styret sig, og barnet har altså krav på begge forældre, lyder argumentet.

Hvad med de kvinder, som vælger at blive alenemor med en donor? Skal pigen også fratages abortmuligheden, fordi hun jo bare kunne have haft ro i trussen?

I en statusopdatering fra Guerilla Feminism blev der linket til en artikel af en kvindelig forfatter, som brugte stolpe op og stolpe ned på at beskrive sin aversion mod at blive kaldt smuk af en fremmed mand.

Dels opponerede hun mod konceptet om, at kvinden måles og vejes på sit ydre, men også den skjulte forventning om sex som en tak for komplimenter. En form for pseudofeminisme, der skærer samtlige hankøns opførsel og intentioner over én kam.

Hele essensen med feminismen er at civilisere primitive kønsroller og opnå balance mellem patri- og matriarken. Men det fine projekt er blevet brutalt saboteret af en gruppe yderligtgående, som leverer reduktionistiske teorier om maskulinitet, baseret på projektion snarere end dybdegående empiriske slutninger.

Hvis feminismen skal genvinde respekten, er det nødvendigt at tage afstand fra disse tendenser og stå i front som både kvinde- og manderettighedsforkæmper. På samme måde som de mange mænd, der har erklæret sig som feminister og hjulpet til.