Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Når dyrevelfærd mærkes

Millioner af danske grise får væsentligt forbedrede levevilkår.

Det nye mærkningssystem vil gavne dyrevelfærden for svin, skriver Bibi Mollerup. Billedet er fra en økologisk svinebesætning.Foto: Johan Gadegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Så er der gået politik i en af de største forbedringer for de danske grise i nyere tid. Dyrevelfærdsmærket, som de seneste dage er blevet mødt med masser af kritik, er en enestående mulighed for at forbedre dyrevelfærden markant for millioner af danske grise.

Stjernemarkeringssystemet vil give forbrugeren en pejling på, hvor meget dyrevelfærd, der er i et stykke kød.

Når kritikere som Coop siger, at der ikke er bedre dyrevelfærd i de 1-stjernede produkter (Dyrevelfærdsmærket har fire trin, hvor 0 stjerner er laveste og to stjerner er højeste) er det lodret forkert: En so i konventionel produktion kan i dag fikseres i op til ni uger pr. kuld. I 1-stjernet produktion må det højst være 4 dage. I konventionel produktion halekuperes så godt som samtlige grise. For at få 1 stjerne må der ikke være halekupering. Hele haler er en god indikator for dyrevelfærd, da hele haler kræver mere plads og rode- og beskæftigelsesmateriale i rigelige mængder.

Arbejdet med Dyrevelfærdsmærket blev sat i gang af fhv. fødevareminister Dan Jørgensen for ca. to år siden for at give forbrugerne mulighed for at hæve dyrevelfærden i grisestaldene. At den efterfølgende minister har omtalt mærket med vægt på muligheder for øget eksport ændrer ikke på det faktum, at 1-stjerne kød sikrer betydelige velfærdsforbedringer for både so og slagtesvin.

En 1-stjernet produktion er nu ikke hurra-produktion i Dyrenes Venners øjne. Dyrenes Venner anbefaler som altid forbrugeren at købe økologisk. Men vi anerkender, at ikke alle har midler og lyst til at prioritere en væsentligt højere pris. Vi ved også, at rigtig mange mennesker meget gerne vil støtte dyrevelfærd og gerne vil betale lidt mere. Det får man nu mulighed for ved at købe 1-stjerne kød i stedet for kød fra konventionel produktion.

Det er beskæmmende, at medierne i den grad har fulgt kritikernes dagsorden uden selv at forholde sig kritisk til emnet og aktørerne. Kritikerne af mærket meldte sig selv ud af arbejdet i stedet for at være en del af løsningen og kæmpe for kriterierne for mærket. Og nu har de så meget svært ved at anerkende fakta: At millioner af danske grise får væsentligt forbedrede levevilkår

Bibi Mollerup, bestyrelsesmedlem i Dyrenes Venner

Rørholmsvej 5, 2970 Hørsholm