Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Moské over stregen

»Heldigvis rejser der sig protester fra danske muslimer, som markerer, at de vil Danmark. De insisterer på at ville leve et liv i frihed og demokrati, og de ønsker ikke et parallelsamfund.«

Jesper Beinov Chef for Lederkollegiet, Opinions- og Navneredaktør Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er velkendt, at flere moskeer har været arnested for radikalisering og ekstremisme, så når TV 2 med skjult kamera dokumenterer, at der bl.a. trives et kvindehad, har det først og fremmest den virkning, at det giver syn for sagn. Det er på tide, at vi støtter de danske muslimer, der ønsker et opgør med deres yderligtgående trosfæller, som her moralsk går over stregen.

Første udsendelse med udspring fra Grimhøj-moskeen i Aarhus gav et rystende indblik i, hvordan der tilsyneladende tales med to tunger i nogle af Danmarks 150 moskeer. Udadtil vil man være en del af det danske samfund, indadtil prædiker man parallelsamfund. Af første udsendelse kunne man forstå, at kvinder, der har sex før eller uden for ægteskab, skal stenes eller på anden måde dræbes. Tilsvarende for fraskilte kvinder med et frit seksualliv. Det frie liv med byture og cafeer er lukket land for kvinder, og personlig selvudfoldelse er i det hele taget forbudt.

Godt nok siges det et sted i udsendelsen, at sådan gør vi ikke i Danmark. Men alene at viderebringe en sådan formørket fortolkning af islam har jo åbenlyst til formål at udøve en omfattende social, kulturel og religiøs kontrol med kvinder. Derfor giver det i forhold til denne dæmonisering af kvinden som et farligt seksuelt væsen mening, når en af disse imamer i udsendelsen siger, at kvinder ikke må færdes i mandligt selskab uden værge og ikke må arbejde direkte sammen med en mand. Det modvirker jo den kulturelle og praktiske integration. At han så selv som mand prædiker over for de besøgende kvinder, afslører det hykleri, der er tale om.

Det vil være helt urimeligt at antyde, at Grimhøj-moskeen skulle være repræsentativ for danske moskeer. Jeg er overbevist om, at Grimhøj er en undtagelse, hvad angår den bogstavelige tolkning af strafudmåling, men der kan måske også andre steder findes imamer, som hindrer unge i at integrere sig i det danske samfund. At vi overhovedet i alvor skal diskutere de synspunkter, der viderebringes, er grænseoverskridende. Men ved at få disse holdninger hængt til tørre i den offentlige debat, få dem udstillet i al deres afstumpethed, kan de måske trænges i baggrunden. I hvert fald får alle derved en advarsel mod at komme sådan et sted.

Heldigvis rejser der sig protester fra danske muslimer, som markerer, at de vil Danmark. De insisterer på at ville leve et liv i frihed og demokrati, og de ønsker ikke et parallelsamfund. Forhåbentlig kommer vi til at se handling og høre samme klare og utvetydige tale fra imamerne ved de 150 danske moskeer. TV 2s dokumentar viser i hvert fald, at der brug for klar tale.

Islam har endvidere brug for en reformation, hvor en række af de mest krigeriske dogmer skrottes, lød det fra islamkritikeren Ayaan Hirsi Ali, som jeg interviewede sidste år, da hendes bog »Kætter« udkom. Det er ikke nok at modernisere fortolkningen af islam, argumenterede Ali, for nogle af forestillingerne er simpelthen krigeriske. Se, den debat er nok så meget hjemmehørende i en teologisk diskussion i de miljøer.

Som samfund kan vi til gengæld understøtte den sag ved at fremme forskning og uddannelse af kandidater i islamisk teologi. Vil man så bagefter være imam, bør der være en praktisk tillægsuddannelse, inden man kan virke ved en moské. Det er helt parallelt med kravene til teologer, der vil være præster i folkekirken. Sådan en ordning har der været talt om i årevis.

Den del inkluderer, at regeringen kaster et kritisk kig på reglerne for udenlandske religiøse forkyndere, som kommer til landet. Her var intentionen at holde hadprædikanter ude. Der er i hvert fald brug for at se kritisk på den nationale handlingsplan mod radikalisering og ekstremisme, så vi er sikre på, at stat, kommune og myndigheder har de rette redskaber. Vi trænger til handling. Alt for længe har vi tolereret de intolerante.