Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Morten Kirkskov: »Vi har accepteret, at den, der råber højest og hader på den mest underholdende måde, vinder«

Hvilken debat har gjort størst indtryk i 2016? Det har Berlingske spurgt seks kendte debattører om, der selv har stået i debattens orkanøje i det forgangne år. Her Morten Kirkskov, skuespilchef på Det Kongelige Teater.

Det kongelige teaters skuespilchef, Morten Kirkskov Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de vigtigste debatter i 2016 har været debatten om debatten. Tonen i debatten. For sproget og måden, vi taler til hinanden på, har gravet større grøfter mellem os end de konflikter, vi troede, at debatten handlede om.

Spørgsmålet er, om vi, der tager debatten, også er dem, der faktisk har noget at skulle have sagt – mere. I denne postfaktuelle tid, som vi selv ynder at kalde den, føler vi os omgivet af indtil for nylig umælende væsner, der ikke bekender sig til de samme udsøgte demokratiske spilleregler som vi, og vi aner ikke, hvad vi skal stille op med al den støj. Andet end det, jeg er i gang med i skrivende stund: At skrive om det til dem der i forvejen er mere eller mindre enige med mig.

Demokratiet, som jo i sig selv er skyld i, at det er kommet så langt ud, er blevet banket tilbage til start, fordi vi tillader os at kalde hinanden lige, hvad pokker vi vil, og bruge hvad som helst som bevis for, at vi selv har ret.

Det er hver mands pligt og ikke kun ret at udtrykke sine følelser og gøre præcis, hvad han har lyst til – ikke mindst viralt. Ja, vi er kommet langt forbi det punkt, hvor vi bare selv vil have ret. Ikke fordi vi så er villige til at lytte til andres synspunkter, men tværtimod fordi vi har fjernet os helt og holdent fra noget så gammeldags som indhold.

Vi har accepteret, at den, der råber højest og hader på den mest underholdende måde, vinder. Og dermed har vi alle sammen tabt. Siger jeg så. Og mener, at demokratiet er rystet i sin grundvold. Fordi det, jeg synes er rigtigt, bliver trampet i stykker af noget, som mange andre til gengæld synes er rigtigere.

Så hvem har ret til at have ret nu? Vi står over for det, man kalder en udfordring.