Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Morderens motiv

»Vi kunne ikke alle ligeså godt være Andreas Lubitz. Normalt er mennesker født med empati. Han er og bliver en undtagelse.«

09debAnnaLibak.jpg

I magasinet Der Spiegel blev andenpiloten Andreas Lubitz hurtigt døbt »der Amoklaüfer« med henvisning til Stefan Zweigs novelle fra 1922 af samme navn: Den handler om en læge, som bliver offer for en besættelse, der koster både ham selv, og den fremmede kvinde, han begærer, livet.

Der Spiegel har i det hele taget været frenetisk optaget af spørgsmålet om, hvad det var for lidenskaber, der fik Andreas Lubitz til at styrte 149 uskyldige mennesker i døden. Der er fremkommet flere plausible bud: Han var vred over at være ansat hos Germanwings i stedet for hos det finere moderselskab Lufthansa. Han var psykisk syg og hørte formentlig stemmer, der beordrede ham til at smadre flyet. Han bildte sig ind, at han havde synsforstyrrelser, der kunne koste ham flycertifikatet. Han drømte om at begå en handling af apokalyptiske dimensioner, der ville skrive hans navn ind i historien.

Læs også: Anden sort boks tyder på bevidst flystyrt

Nogle synes, at det er omsonst at lede efter forklaringer. Det ved jeg, fordi jeg i forfærdelse over, at myndighederne meldte ud, at Lubitz havde gjort det med vilje, før de endnu havde klarlagt et muligt motiv, kom for skade at hævde, at det var lige før jeg håbede, at Lubitz’ lejlighed i Düsseldorf var proppet med artefakter fra Islamisk Stat. Det var trods alt at foretrække for ingen forklaring.

Jeg blev mødt af voldsomme indsigelser. For hvad ved vi overhovedet om, hvad der driver mennesker? Der findes ingen forklaring på så syge handlinger. Når alt kommer til alt, ved ikke engang raske mennesker, hvorfor de handler som de gør: Motiver er meget ofte efterrationaliseringer af dulgte lidenskaber. Ja, motiver kan endda skifte over tid; som 40-årig har man andre forklaringer på sine beslutninger, end man havde, da man var 30: Mennesket skaber og omskaber sin identitet gennem historier.

Alt det er jeg enig i. Men jeg har heller ikke efterspurgt en god forklaring, for naturligvis er ingen forklaringer så gode, at de kan berettige et massemord på uskyldige. Jeg har bare bedt om en forklaring, der gav mening for Andreas Lubitz selv – og dermed for os andre. For alle mennesker har forklaringer, og det gælder også de syge. At frakende Lubitz retten til at have en forklaring er at frakende ham at være menneske. Monstre har ingen motiver, mennesker har altid. Det kan slet ikke lade sig gøre at handle med vilje uden at ville noget: En viljesakt forudsætter et motiv.

Læs også: Tysk anklager: Andenpiloten researchede på selvmordsmuligheder

Det er altså ikke medlidenhed med Lubitz, der får mig til at ønske en forklaring. Det er hele opfattelsen af, hvad et menneske er, der står på spil. Hvis man hævder, at det ikke giver mening at lede efter motiver, fordi motiver alligevel bare er dårlige undskyldninger, så har man også sagt, at mennesket ikke kan stilles til ansvar for noget som helst. Det aner alligevel ikke, hvad det foretager sig. Så har man afskaffet godt og ondt. Eller som der stod i Spiegel: »Andenpilotens tilfælde fremmaner angsten for, at ikke blot kunne enhver, der flyver med et solidt tysk flyselskab inden for Europas grænser, have været blandt ofrene; nej, enhver kunne også, under visse ulykkelige omstændigheder, have været gerningsmanden.«

Men vi kunne ikke alle ligeså godt være Lubitz. Normalt er mennesker født med empati. Han er og bliver en undtagelse. Men helt sikre kunne vi først være, da vi forstod hans mulige motiver.