Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Moderne monarki

»Den værdighed og tilbagetrukkethed, der forbindes med embedet, skal bestå samtidig med, at mange danskere ønsker at kunne spejle sig i kongehuset.«

Jesper Beinov, Kultur-, Debat og Navneredaktør på Berlingske samt stedfortrædende chef for lederkollegiet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med ansættelsen af Michael Ehrenreich som ny hofmarskal tager Dronningen endnu et skridt i retning af at sikre, at monarkiet er i pagt med tiden. Et moderne monarki har brug for erfaren, medievant og robust rådgivning. Vi har et stærkt monarki, og der eksisterer en tæt samhørighed mellem folk og regent. Monarkiet har fire udfordringer, når det skal balancere mellem Billed Bladet, det forbilledlige og det folkelige.

Læs også: Ny hofmarskal Ehrenreich: En aristokrat finder hjem

For det første er moderniseringen af kongehuset i fuld gang. Det er som altid med monarkiet en balance, fordi den værdighed og tilbagetrukkethed, der forbindes med embedet, skal bestå samtidig med, at mange danskere ønsker at kunne spejle sig i kongehuset. Her er tydeligvis allerede en arbejdsdeling, hvor de yngre medlemmer søger at række ud til jævnaldrende, mens regentparret dyrker den klassiske kultur og kunsten. Sammen med de medvirkende og balletchefen modtog en tydeligvis begejstret majestæt torsdag publikums stående bifald ved repremieren for Tivolis muntre udgave af »Nøddeknækkeren«, hvor hun har stået for scenografi og kostumedesign.

Dernæst en sikring af generationsskiftet. Den udvikling er allerede i gang. De unge medlemmer af kongehuset overtager flere protektioner og opgaver samtidig med, at Dronningen har et fast greb om det hele. Det vil således være naturligt, at Kronprinsen tager endnu mere del i Statsrådet i forløbet om næste regeringsdannelse, uanset udfaldet, og i andre repræsentative opgaver. Det kan også handle om udlandsbesøg, hvor de unge medlemmer allerede er flittige til at repræsentere landet sammen med ministrene; forrige uge var kronprinsesse Mary og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) f.eks. i Afrika. Vi får mere af det.

For det tredje en fortsat udbygning af den internationale tilstedeværelse. I en verden, hvor vi bliver stadigt mere afhængige af hinanden på kryds og tværs, spiller statsbesøg og global orientering en væsentlig rolle. Sammen med monarkiets internationale dimension gør det, at Danmark kommer på landkortet på en helt anden måde end så mange lande uden kongehuse.

Læs også: Kongehus-kender: Ny hofmarskal skal planlægge generationsskifte

Endelig en fortsat udbygning af kommunikationen. Kongehusets børn kommer inden alt for mange år til at blive en del af den moderne medievirkelighed, der udspiller sig på alle platforme. Overværer man i dag begivnheder, hvori de kongelige indgår, får man en fornemmelse af, hvad der venter: Så mange kameraer, smartphones og selfies er usundt for ethvert menneskes privatliv. De fleste voksne kan huske, hvordan det var, da prinserne var unge, og hvor de i høj grad blev skærmet. Den nænsomme behandling vil være udelukket i dag, bl.a. fordi adfærden på de sociale medier foregår helt uden det filter, som ansvarlige medier udgør. Tillige kommer, at sager kan vokse sig store. F.eks. blev prins Joachim og prinsesse Maries flytning fra Schackenborg en stor sag, og her er kongehuset på godt og ondt en del af medievirkeligheden. Der skal derfor tænkes grundigt over tingene, og i det hele taget tænkes pressestrategi, der passer til en ny tid. Her kan en hofmarskal Ehrenreich være med til at fortsætte moderniseringen.

Vi har et historisk populært kongehus, der samler folk og land, og dets succes afhænger af den modernisering, Dronningen allerede har sat i gang.