Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Moder-misundelse

Hvordan det går med misundelsen ovre på venstrefløjen? Det går forrygende.

klummefoto byline Eva Agnete Selsing debat Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Hvordan det går med misundelsen ovre på venstrefløjen? Det går forrygende. Hør blot, hvad antropolog Dil Bach siger til menigheden i Information. Dil har studeret overklassefamilier i Nordsjælland og konkluderer, at »overskud er den nye valuta, og de, der har råd til at gå hjemme, mens børnene er små, får os andre til at se fattige ud.« Og når mor bager lækkert brød til klassen, ja, »så har det en bismag af ulighed.« Selvfølgelig!

Det vil sige, at hvis kvinder i Nordsjælland eller »overklassen« (det er jo det samme) gør noget godt og omsorgsfuldt for ungerne og eventuelt deres venner, så er det faktisk usolidarisk. Fordi der er nogle mødre, der ikke gør det.

Det, Dil Bach giver Informations læsere her, er selvfølgelig lidt at stå imod med, når misundelsen rammer: Når mor i »overklassen« går hjemme og bager til poderne, er det ikke fordi, hun gerne vil glæde og give omsorg. Det er en del af et nøje planlagt identitetsprojekt, hvor man på samfundets øvre hylder simpelthen har gennemskuet, at overskud giver anseelse. For sådan er man i Nordsjælland: De lever og ånder for status uden reel hensyntagen til børnene. Mens de mindre (økonomisk) velstående på eksempelvis Nørrebro er ædle, autentiske omsorgsgivere, der ikke kerer sig om hverken identitet eller facade.

Men mon ikke vi er ude i noget »tyv tror, hver mand stjæler«? Hvis det er misundelsesværdigt at gå hjemme med ungerne – hvorfor gør flere venstrefløjsere det da ikke? Jovist, nogle har ikke råd, men et stort antal vælger jo klart ideologisk at sætte de små i fuldtidsopbevaring. For kvindesagen, for selvrealiseringen, for »fællesskabet« og for de store hjul i samfundet (så må de små hjul selv klare sig i larmen). Et identitetsbaseret fravalg af nærvær og socialitet med barnet – den primære, endda, i et lille liv.

Og der er meget mere identitetsfetich hvor dét kommer fra. Måske har Dil blot ikke orienteret sig i den temmelig digre mængde artikler, TV- og radioprogrammer og indlæg fra rødheden de seneste mange år, men social kapital, altså dette at være »social«, givende og dermed overskudsagtig, er en altdominerende identitetsmarkør i de kredse. Det er ikke nok at have en fin uddannelse eller at have et vulgært billede hængende over sofaen. Nej, man skal være menneske-agtig. Social. Åben. Velkommende. Inkluderende. Bydende på hjemmelavet hummus.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Og alligevel skal analysen nok vække glæde hos mange af avisens læsere: Hvor bøgerne fra Samlerens står flot uåbnet i reolen, hvor man endnu kan huske nok af sin grammatik til at nyde ophidselse over andres stavefejl, og hvor fordommene om de rige svin (stadig) står i fuldt, pusfarvet flor. Man flæber om omsorg for både abstraktionen »omverdenen« og det ikke mindre diffuse »klima«, men kan ikke nedværdige sig til at tænke på børnenes bedste. Børn er blot spydspids for de hjertensgodes politiske projekter. Instrumentalisme. Husk det, næste gang, du møder en rød person, der (sic!) citerer Kants »mennesket er altid et mål i sig selv«-diktum.

At det udelukkende handler om identitet – og dermed er præcis lige så falsk og beregnende, som Dil forsøger at tegne de forhadte overklassemødre – indrømmes allerede i rubrikken: Andre mødres gode gerninger måles ikke på benefice for ungerne, men på hvordan det får de venstreorienterede til at »se ud.« Kan det siges klarere? Forfængelighed på en bund af misundelse.