Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Misvisende journalistik

Trine Bramsen, Socialdemokratiet. Fold sammen
Læs mere

Som politiker oplever jeg alt for ofte, at journalister går efter sensationshistorier frem for at afdække virkeligheden. Ikke mindst når det kommer til ungdomskriminalitet. 28.10 bragte Berlingske således en artikel under overskriften »Hver tredje ungdomskriminel er kendt af politiet«. Herefter fulgte en lang beskrivelse af, hvilke kriminalitetsformer, de unge kriminelle har begået, hård kritik af regeringen fra Venstre og argumenter for at sænke den kriminelle lavalder.

Ikke en eneste gang blev det journalistisk påpeget, at ungdomskriminaliteten er halveret de seneste år. Ikke en eneste gang blev tallene sat i perspektiv med det formål at give læseren et indtryk af udviklingen i ungdomskriminalitet.

Ikke en eneste gang blev det påpeget, at antallet af unge kriminelle er historisk lavt. Når man læser historien sidder man tilbage med det indtryk, at problemet med ungdomskriminalitet er stigende – helt i modstrid med virkeligheden.

Medierne har stor indflydelse på den måde, vi forstår samfundet og udviklingen omkring os. Bliver noget gentaget i avisernes spalter, er det klart, at det efterlader indtrykket af, at det må være sådan, det forholder sig. Derfor er det afgørende, at medierne er nuancerede i deres tilgang til og brug af tal.

Alt for ofte bliver historier om en lille hård kerne af kriminelle unge pustet op til generaliseringer. Dette var som flere gange før tilfældet i Berlingske 28.10. Det på trods af, at ungdomskriminaliteten er faldet syv år i træk. En historie med mindre sensationsværdi, men som faktuelt er korrekt.

Som politiker forventer jeg ikke stor ros og stående applaus for faldet i ungdomskriminalitet. Derimod skal vi selvfølgelig fortsat fokusere på at nedbringe antallet af unge kriminelle yderligere. Det arbejder regeringen på hver eneste dag. Men jeg må gøre opmærksom på, at det nærmest panikagtige billede, der den seneste tid har været tegnet af ungdomskriminaliteten, ikke har hold i virkeligheden. I den omtalte artikel får borgerlige partier spalteplads til at udtrykke ønske om frihedsberøvelse af kriminelle unge. Dette selvom muligheden faktisk allerede eksisterer. Det nævnes ikke i artiklen. Det står efterhånden klart for enhver, at de borgerlige partier ønsker at sænke den kriminelle lavalder til 12 år.

I samme ombæring argumenterer partierne for, at unge spekulerer i, om de er under 15 år, når de begår kriminalitet. Dette er der intet belæg for at påstå. Skulle det argument holde vand, burde der være sket en stigning i antallet af kriminelle 14-årige, efter at regeringen hævede den kriminelle lavalder tilbage til 15 år. Det er ikke tilfældet. Der er tværtimod sket et fald i denne aldersgruppe.

Vi socialdemokrater ser med stor alvor på ungdomskriminalitet. Vi arbejder hårdt for at bekæmpe den med de mest effektfulde redskaber. Selvfølgelig skal medierne sætte fokus på udfordringer i vores samfund.

Men det bekymrer mig, at den journalistiske dækning alt for ofte har et større fokus på skræmme-overskrifter end på at få faktiske tilstande frem i lyset.