Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Mindre støj – mere handling

Når det drejer sig om forebyggelse af social kontrol, vil integrationsminister Inger Støjberg vente til efteråret og løse alvorlige problemer med satspuljeforhandlinger.

Yildiz Akdogan: »Social kontrol er desværre stadig udbredt. Det kunne enhver forvisse sig om, da DR1 for nylig viste dokumentaren »Kvinde, kend din plads«. Her fortalte nydanske kvinder deres gruopvækkende historier om et liv med overvågning, trusler og bank.« FOTO: SCANPIX
Læs mere
Fold sammen

Endnu en gang forbliver vi ved snakken. Hold fast, vi svigter en stor gruppe mennesker i vores samfund, som har brug for hjælp og støtte.« Sådan skrev en af mine bekendte, Halima El Abassi, på facebook onsdag i sidste uge med direkte adresse til integrationsminister Inger Støjberg.

Anledningen var et møde, som jeg tidligere på dagen havde været til i Integrationsministeriet sammen med min formand, Mette Frederiksen, og repræsentanter fra Folketingets øvrige partier. Emnet var social kontrol i nydanske minoritetsmiljøer, og bordet rundt var der enighed om, at her må vi som samfund sætte ind. Men her hørte enigheden også op. For mens de fleste af os var indstillet på at gøre noget nu, var ministeren fodslæbende. Eventuelle tiltag måtte komme som en del af satspuljen til efteråret, var beskeden.

Det var lige præcis den nølen, som min veninde, Halima, reagerede på. Og hun ved, hvad hun taler om. Halima har selv været udsat for massiv social kontrol af sin familie, kom ud af det, og arbejder i dag bl.a. med at undervise fagpersoner om emnet.

Social kontrol er desværre stadig udbredt. Det kunne enhver forvisse sig om, da DR1 for nylig viste dokumentaren »Kvinde, kend din plads«. Her fortalte nydanske kvinder deres gruopvækkende historier om et liv med overvågning, trusler og bank. En social kontrol, som bliver udøvet af ikke bare deres familie, men af hele det minoritetssamfund, de er en del af.

Én fortalte, hvordan hun ikke længere måtte gå til fodbold og sang, da hun fik menstruation som 11-årig. En anden fortalte, hvordan hun hele tiden bliver kontrolleret af sine forældre, og hvordan hun frygter at blive presset ind i et tvangsægteskab, når familien sammen tager på ferie til Pakistan til sommer.

En tredje berettede om, hvordan hendes veluddannede forældre kontrollerede hende konstant, da hun gik i gymnasiet og på universitetet, og hvordan hun til sidst endte med at få tæsk i en uge af sin far og onkel, da de opdagede hendes forhold til en mand. Hun har nu været på flugt i et år fra familien, og som hun siger om det safe house, hun i dag bor i: »Jeg var i fængsel, da jeg boede hos min familie, men jeg er jo også i en slags fængsel nu.«

Dokumentarens hjerteskærende beretninger er indsamlet på bl.a. krisecentre landet over. Og tallene taler deres eget, triste sprog: fire ud af ti kvinder på krisecentre har ikke-vestlig baggrund.

Man skulle umiddelbart tro, at sådan en optakt til mødet i Integrationsministeriet kunne få Inger Støjberg til at handle hurtigt. For hun er jo ellers ikke kendt som en minister, der er bange for at reagere kontant og resolut – også på enkeltsager. Men når det drejer sig om forebyggelse af social kontrol, vil Støjberg vente til efteråret og løse alvorlige problemer med satspuljeforhandlinger.

Det er en drønærgerlig tilgang, når vi ved, at der er et problem, og at der tilmed er bred politisk opbakning til konkrete tiltag. Desuden er satspuljer midlertidige, men vi har brug for langsigtede indsatser med en varig forandring.

Det skylder vi ikke mindst de nydanske piger og drenge, som hver dag lever i et fængsel.