Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Min skrækkelige rejse

Steen Metz: Jeg er sikker på, at de danske jøder, der flygtede til Sverrig, havde en skrækkelig rejse. Her er imidlertid min »Skrækkeligste Rejse«, som jeg oplevede den for 70 år siden, da jeg sammen med mine forældre blev deporteret til koncentrationslejren i Theresienstadt i en lukket kreaturvogn:

A memory plaque is stuck into a pile of pebbles on the barbed wired premisses of the KZ Auschwitz-Birkenau concentration camp, in Oswiecim, Poland on April 8, 2013 to commemorate the six million Jews killed during the Holocaust . AFP PHOTO/JANEK SKARZYNSKI Fold sammen
Læs mere
Foto: JANEK SKARZYNSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har læst Mogens Rudiger’s artikel Den skrækkeligste rejse« i Berlingske, September 9, i forbindelse med Bo Lidegaard’s nye bog: »Landmænd«, med stor interesse. Jeg synes nu, at betegnelsen snarere burde anvendes om den rejse, de 472 arresterede danske jøder blev udsat for. Jeg er sikker på, at de danske jøder, der flygtede til Sverrig, havde en skrækkelig rejse. Her er imidlertid min »Skrækkeligste Rejse«, som jeg oplevede den for 70 år siden, da jeg sammen med mine forældre blev deporteret til koncentrationslejren i Theresienstadt i en lukket kreaturvogn:

»Over tre døgn i en fuldstændig mørk kreaturvogn, hvor der ikke engang var nok plads for alle fangerne til at sidde ned. Der var ingen mad eller drikkevarer, undtagen hvad vi havde bragt, og ingen toiletter. Luften var forfærdelig! Vi lavede eet stop, hvor vi fik en smule frisk luft og et par flasker vand til hele kreaturvognen. Vi havde ingen anelse om, hvor vi skulle hen. Jeg kunne fortsætte, men jeg tror nok du har fået en ide om den ’skrækkeligste rejse’ efter denne beskrivelse.«

Jeg kan tilføje, at min far døde af sult/underernæring efter mindre end seks måneder, og uheldigvis inden vi begyndte at modtage pakker med fødevarer, vitaminer og tøj.

Jeg boede i Odense det meste af tiden efter vores retur til til Danmark, indtil jeg immigrerede til England og senere USA, hvor jeg har boet i over 50 år.