Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Min respekt for Asger Aamund består men...

»Hvor gerne jeg end ville tage hatten af for Asger Aamunds 20 år længere erfaring, så vil jeg til evig tid forsvare, forklare og forfægte de rettigheder, pligter og muligheder et frit og demokratisk europæisk fællesskab giver for sine borgere og virksomheder.«

Stine Bosse Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg er opdraget til at respektere særligt mennesker, der er ældre end en selv. Men jeg er også opdraget til, både hjemmefra og i forretningslivet, at intet er gratis – bortset fra lommeuld.

I sin iver efter at stå ved sin nyerhvervede EU-kritiske linje forsøger Aamund i sit indlæg, »EU kommer ud i politisk storm i 2017«, i Berlingske 6. januar at argumentere for, at vi alle i EU vil have kagen og spise den. Vi kan f.eks. både sige nej til Europol-samarbejdet og blive fornærmede over, at de øvrige Europol-deltagere kun vil lade os se med i rejsekatalogerne, medens de øvrige deltagere er på skiferie – billedligt talt. Det lykkes ham derefter også at give os borgere i de 27 lande skylden for, at mine britiske »halvlandsmænd« har stemt sig ud af fællesskabet. Det er lutter cirkulære argumenter, der ikke er Aamund værdigt.

Det forpligtende europæiske fællesskab er netop et retsligt samarbejde, hvilket jeg er sikker på, jeg ikke behøver at minde skribenten om, og derfor er det ikke muligt at lave hvad som helst for hvem som helst. Måske er det snarere en konsekvens af tankegangen om, at man både vil have kage og spise den, der har ført os hen til den mildest talt usikre situation, vi i EU nu befinder os i.

Aamund undlader at omtale udeståendet med Polen, som i min optik er af hel fundamental karakter. Regeringen bestående af PIS, der er søsterparti til Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet, har gennemført indskrænkninger i ytrings- og pressefrihed, der er helt uforenelige med traktaterne, og som vi da som borgere i frie demokratier skal reagere på. Det er vigtigere end nogensinde at huske hvilke begivenheder, der førte frem til Romtraktaten, der fylder 60 år i år, og som vi har været værnet imod i nu flere generationer.

Omvendt lykkes det for Aamund at give os, der ønsker en fredelig udvikling af det mangfoldige fælleskab, skylden for en opblomstring af ekstreme kræfter til højre og venstre, inklusive IS. Her stopper så min respekt, kære Aamund. Hvor gerne jeg end ville tage hatten af for din 20 år længere erfaring, så vil jeg til evig tid forsvare, forklare og forfægte de rettigheder, pligter og muligheder et frit og demokratisk europæisk fællesskab giver for sine borgere og virksomheder.

Det vil jeg gøre med åben pande mod højre, venstre og mod IS, hvis de vil indskrænke dette fundament, som har bragt rigdom - ikke bare i materiel forstand, men også i åndsliv og tanke.