Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Mette Frederiksen – det selvudråbte moralske kompas

»Mette Frederiksen har misforstået noget, for alle slags kvinder og mænd gør brug af prostitution. Mette Frederiksen snakker ud fra så gennemhullet et basis, at hele hendes udmelding basker sig i hykleri og forekommer så uendeligt omsonst.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvis en mand køber sig til sex med en kvinde, er han ikke i stand til at varetage sit arbejde som eksempelvis lærer, politimand eller politiker,« mener Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

Siden hvornår har denne kvindelige politiker skulle agere som vort lands moralske kompas? Endda på så sexistisk en manér, der fuldkommen negligerer akten af gigoloen eller professionen som trækkerdreng, betegnelsen for en mandlig prostitueret. To faktorer i skyggerne af vores samfund, der i et stort omfang hyppigt bliver gjort brug af ved kvinders egen fornøjelse.

»Jeg tror ikke, at en kunde hos en prostitueret bagefter kan gå ind og undervise en skoleklasse eller dømme i en retssal eller være politiker, politimand, eller hvad han er, på en måde, som er foreneligt med det, vi opfatter som ligestilling og respekt mellem kønnene,« udtaler Mette Frederiksen.

Lad os tage udgangspunkt i den 42-årige familiefar Rasmus Jensen (et alias), som Berlingske publicerede en artikel om i august 2010. En online-gigolo, der tilbyder kvinder i alle aldre sex for en sum af 700 kroner i timen.

En fjerdedel af de kvindelige kunder, der kommer hos Rasmus Jensen, har travlt med deres karriere. Så travlt at de ikke kan få en mand til at passe ind i deres hverdag. Så vi har altså at gøre med karrierekvinder. Kvinder fra præcis samme samfundslag, som Mette Frederiksen adresserer i hendes generaliserende og utålelige kommentar om mænd. Hun snakker om ligestilling og respekt mellem kønnene. Men hvor befinder hendes respekt og unisone perspektiv sig henne?

Læs også: Gigolo: Kvinder har brug for omsorg

»I dag er det ikke kun de fede, gamle og ildelugtende mænd, der besøger prostituerede. Det er alle slags mænd, som gør det«, udtalte Mette Frederiksen i 2001 i Politiken.

Hun har dog misforstået noget, for det er alle slags kvinder og mænd, som gør brug af prostitution. Ikke udelukkende det mandlige køn. Mette Frederiksen snakker nemlig ud fra så gennemhullet et basis, at hele hendes udmelding basker sig i hykleri og forekommer så uendeligt omsonst. Nok også derfor, medlemmer af Folketinget så småt begynder at tage afstand. Og jeg mener faktisk, at hele denne ballade brygget sammen af Mette Frederiksens ord blot er en skinmanøvre for hendes selvbedrageriske opfattelse af mænds natur – med rødder i den moderne feminisme og dens mangel på moralsk valgbarhed. Det har vi kunne se lige siden, Mette Frederiksen blev valgt som folketingspolitiker og kulturordfører.

Prostitution er et problem – for begge køn

Lad os til slut vende snuden mod Viktor, som han kalder sig selv i prostitutionsmiljøet, fra København, som BT publicerede en artikel om i april 2015. Viktor kom ind i branchen gennem sin kæreste, der også er prostitueret. I dag har han været sammen med over 150 mænd og kvinder. Kvinderne er typisk i 30erne, og nogle af dem er endda kendisser i vores lille Danmark. Han fortæller, at han lever af sin profession som gigolo. Ligesom så mange andre kvinder gør.

Eksperter mener faktisk, at flere mænd end kvinder i Danmark på et tidspunkt i deres liv har solgt sig selv til sex. Om det så er til mænd eller kvinder er underordnet.

»I nordiske lande, hvor prostitutionen ikke er så omfattende, er andelen af mænd, der har erfaring med at sælge sex, højere end kvinder«, siger Jari Kousmanen fra Göteborg Universitet.

At flere mænd end kvinder tilbyder sig for penge burde vende op og ned på tankegangen om prostitution. Lad os kigge lidt på kolde fakta. Fakta som Mette Frederiksen tilsyneladende glemmer at forholde sig til i sit ucharmende vredesudbrud:

• Forskningsprojektet »Prostitution i Norden« fra 2008 undersøgte, hvor mange svenskere mellem 18 og 74, der havde solgt sex. Det havde 2,0 procent af mændene og 1,6 procent af kvinderne.

• Vejle Amt spurgte i 2004 2.410 elever fra 9. klasse, om de havde erfaringer med at sælge sex. Det havde 2,1 procent af drengene og 1,0 procent af pigerne.

• Statens Institut for Folkesundhed spurgte i 2002 6.200 unge i alderen 14-16 år, om de havde prøvet at sælge sex. Det havde 1,1 procent af drengene og 0,8 procent af pigerne.

Så det er vel fair at konkludere, at prostitution i vores samfund er et problem, vi skal anerkende og tage hånd om. Men det er et problem for begge køn. Derfor er det udslagsgivende, at vi i hele farcen om menneskelig prostitution har fokus på både mænd og kvinder – og ikke underminerer hverandre. For ellers kommer hele debatten til at føles som en flad øl. En bitter, usmagelig og flad øl – lidt ligesom Mette Frederiksen.