Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Mette Bock: Må jeg være fri, Sørine Gotfredsen

Foto:  Mads Claus Rasmussen og THomas Lekfeldt. Fold sammen
Læs mere

Kære Sørine Gotfredsen. Om en måned er det 40 år siden, min mand og jeg blev gift i Gangsted Kirke. Det er blevet til tre børn, svigerbørn og foreløbig fem børnebørn. Vi bor fire generationer i samme sogn, vi passer vore gamle og tager børnene ved hånden.

Det undrer mig, at du som teolog og konservativ under overskriften »Jo, nogen skal blande sig i om du skal skilles eller ej« (Berlingske 4. februar) skal fortælle en liberal som mig, at ægteskabet er så vigtigt et samfundsanliggende, at det rækker ud over egen tilværelse.

Du påstår, at jeg og andre falder i det, du kalder »frihedsgryden«, når vi ikke synes, at staten skal blande sig i vore private beslutninger om ægteskab og skilsmisse. Og du finder det helt i orden, at staten via lovgivning og vejledning skal værne om en bestemt orden og tradition.

Må jeg være fri, Sørine Gotfredsen. Da min mand og jeg giftede os, var der foruden præsten kun to af vore gode venner til stede. De var vidner og spillede Bachs vidunderlige »Bist du bei mir« på orgel for os. Vi ønskede ikke et stort bryllup, da mine forældre få år forinden var blevet skilt i en på alle måder ulykkelig skilsmisse. Min far ville ikke se min mor mere, og det er både besværligt og sørgeligt, når man har fem børn sammen.

Og nu skal jeg fortælle dig noget, Sørine Gotfredsen. Statslig indblanding ville på ingen måde have ændret på mine forældres skilsmisse. Tværtimod blev lidelserne på grund af separationsperioden forlænget unødigt.

Allerede som ganske ung filosofistuderende læste jeg mig til indsigten i, at livets store spørgsmål ikke kan besvares af politiske ideologier eller velmenende magthavere. Og at menneskelivet ikke kan gøres hverken bedre, lettere eller mere fejlfrit af løftede, moralske pegefingre. Uanset, om du er konservativ, liberal eller socialist, kan du ikke lægge ansvaret fra dig eller uddelegere det. Og den stat, der vil belære os og give opskriften på det gode liv, er ikke en stat, jeg ønsker at leve i.

Min livserfaring har bekræftet denne indsigt. Vi må finde svarene på hver vores måde. Vi snubler, rejser os, lykkes eller mislykkes med familien, møder medgang og modgang. Og der er, sandt for dyden, store og små syndere blandt både konservative, liberale og socialister.

Du taler om »liberalismens ophøjelse af menneskets fornuftige selvbestemmelse« og kalder det et narcissistisk dannelsestab. Jeg er både liberalist og liberal. Jeg er vævet ind i slægt, hjemstavn, fædreland og kristendom. Fordi jeg har villet det. Fordi nogen har favnet mig. Og fordi jeg har været heldig. Ikke fordi staten har fortalt mig, hvordan jeg skal leve mit liv, eller fordi jeg har en bestemt politisk overbevisning.

Lev dit liv, som du agter og magter det, Sørine Gotfredsen. Sænk den løftede pegefinger og respekter, at vi mennesker er forskellige. De fleste af os er klogere på vore egne liv end den velmenende stat. Det er ikke udtryk for narcissisme. Men for ansvarlighed.

Mette Bock er kirkeminister og kulturminister (LA).