Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Merkelagtigt

»Men lur mig: Skulle det trods tre et halvt års katastrofale meningsmålinger og vælgermistillid lykkes for regeringen Thorning-Schmidt at fortsætte efter valget, vil scenariet fra denne valgperiode gentage sig.«

Læs mere
Fold sammen

Jeg må tilstå, at jeg er lidt af en beundrer af den tyske kansler Angela Merkel. Politisk, forstås. Jeg må også tilstå, at det er lidt på trods. For egentlig besidder Merkel mange af de egenskaber, der kan trætte ved moderne politikere: Hun er uideologisk grænsende til det teknokratiske. Hun er så kompromissøgende, at hendes politiske profil af og til næsten forsvinder. Hun siger sjældent noget, der huskes mere end ti minutter, efter at det er blevet sagt. Men hun flytter alligevel noget og står fast, når det er mest nødvendigt. Hvilket det har været mere end noget andet sted i forhold til grækerne. Både da hun tidligere stod fast på, at det var nødvendigt at træde til og hjælpe Grækenland efter finanskrisen, også selv om der i Tyskland ikke var udbredt tilfredshed med at skulle punge ud. Men også nu, hvor den næsten parodisk naive nye græske regering med pression af den ene og den anden slags har forsøgt at undslå sig det ansvar for genopretningen af egen økonomi, man tidligere har forpligtet sig til. Det er derfor, man må beundre Merkel: For at hun midt i sin politiske profilløshed alligevel står hugget skarpt i granit, når det skal til. Og dermed gør en forskel. Vi kan leve med uideologiske typer som politiske ledere, hvis det er hulens dygtige og effektive teknokrater. Hvilket burde være en besindelse frem mod det kommende valg: Alt tyder nemlig på, at det kommer til at udspille sig på dansk politiks bredeste midterbane snarere end i de klart markerede ideologiske grøfter, selv om det er de nye, rent udskårne profilpartier, der i de senere år har haft stor vælgertække: Partier som Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance.

Læs også: Tyskland sikrer freden

Der er flere grunde til, at folketingsvalget 2015 ikke bliver noget ideologisk valg, sådan som det tegner lige nu. For det første er de to store, magtbærende partier i Folketinget på visse stræk reelt synkroniserede i forhold til, hvad der skal til for at løse Danmarks strukturelle og økonomiske problemer på længere sigt. Det eneste problem for vælgerne er, at partierne ikke har lyst til at sige ret meget om det. Det gælder til dels Venstre, som dog har åbnet for et par reformer, om end endnu ikke i meget konkret form. Og det gælder i særdeleshed regeringen, hvis vælgere er reformtrætte i ekstrem grad. Men lur mig: Skulle det trods tre et halvt års katastrofale meningsmålinger og vælgermistillid lykkes for regeringen Thorning-Schmidt at fortsætte efter valget, vil scenariet fra denne valgperiode gentage sig. Man gennemfører en stribe reformer, og det vil ske i et samarbejde hen over midten med ikke mindst Venstre. For venstre side af salen kan ikke rigtigt bruges til noget i den anledning.

Læs også: Dagpengesagen, pensionsmasochisme og hvad der kan gøres med Alternativet

For det andet er Dansk Folkeparti ved at ændre sig. Under Kristian Thulesen Dahl er DF ikke længere det samme protestparti, som man var fra partifødslen i 1995. Udlændingepolitikken står stadig som en markant søjle i partiet, men ikke helt så markant som før. Og i forhold til den økonomiske politik ligner man mere og mere et gammelsocialdemokratisk parti, der har alle de kendetegn, som magtbærende partier altid har haft; herunder viljen til at indgå kompromiser og være med, når det gælder. Så det kan godt blive lidt af et Merkelagtigt dansk folketingsvalg: Et valg ikke mellem syleskarpt optrukne samfundsvisioner, men mellem – bevares, synlige – variationer af den samme samfundsmodel. Tilbage bliver da ikke mindst vurderingen af, hvem der kan administrere denne model dygtigst. Stå mejslet i granit, når det er nødvendigt. Og dermed flytte noget alligevel. Som en Merkel. Det kan man jo tænke lidt over.