Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Mere valgret til unge – mindre til gamle

"Hvis unge og mennesker under 49 år havde haft mere stemmeret, havde Storbritannien sagt "remain" og ja til at blive i EU, endda på bedre betingelser. Jeg mener, de burde have haft det – mere stemmeret. Jeg mener at vælgergrupper under 50 år skal have 50 procent mere stemmeret end ældre."

Jon Stephensen: »Også i Danmark rasler Dansk Folkeparti med sablen og kræver afstemning om samme forbehold som dem, de tror, Storbritannien ender med at få. Måske skulle vi inden da stemme om at give unge mere valgret og indflydelse på deres liv, fremfor at det er ældrebyrden, der svinger gebisset.« FOTO: SCANPIX Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbritannien sagde JA til at blive i EU, hvis de unge havde bestemt.

75 procent af unge mellem 18 og 24 år sagde ja til at blive og op til vælgergruppen 49 år var der ligeledes klart flertal for at blive. Det var de gamle, ja, især dem med det ene ben i graven, der stemte England ud.

Er det rimeligt? Er det rimeligt at de, der skal leve kortest, har truffet valget for den ungdom, der skal leve med konsekvenserne af de ældres beslutninger? Er det fair, at ældre med livet bag sig, skal bestemme deres børns og børnebørns fremtid? Jeg synes det ikke.

Er det demokrati? For mig er det en af de mest udemokratiske beslutninger længe set. At de, der har et helt menneskeliv skal leve med det, mennesker med livet bag sig, har besluttet og bestemt. Ikke nationale valg om regeringsmagten, der hurtigt kan stemmes om igen, men her et valg for livet, et valg, som de de unge måske aldrig får chancen for at påvirke igen. Det er faktum.

Hvis unge og mennesker under 49 år havde haft mere stemmeret, havde Storbritannien sagt remain og ja til at blive i EU, endda på bedre betingelser. Jeg mener, de burde have haft det – mere stemmeret. Jeg mener at vælgergrupper under 50 år skal have 50 procent mere stemmeret end ældre, når det så afgørende handler om fremtiden. Deres fremtid. Er det en vanvittig tanke – nej. Demokratiet bør være i evig udvikling. Demokrati er ikke statisk, men har netop gennem tiden ændret sig, det er dets styrke. Og hvorfor ikke give dem, der skal leve længst med beslutningerne mere indflydelse? Hvorfor ikke anerkende dette og gøre noget ved det?

»Don´t trade away our childrens day,« sang Neil Young forleden nat på Roskilde. Er det ikke lige det, de de gamle har gjort i Storbritannien? Forhindret børn og unge, kommende generationer i at leve det liv, de helst ville. Forhindret dem i at kunne uddanne sig som de kan i dag, men ikke i morgen. At kunne arbejde overalt i Europa uden restriktioner eller skulle medbringe pas. At føle sig som europæer, at ville Europa og det europæiske fællesskab fremfor nationalstaten og nationalismen. De unge blev besejret af en aldersdemografi der er pivskæv, og svigtet af en ældre småbitter generation. De, der er mest afhængig af et stærkt europæisk samarbejde, blev kørt over af populistiske politikere der allerede er løbet fra ansvaret og af gamle mennesker, der nostalgisk sukker efter fordums magt.

Folkeafstemningen i Storbritannien skulle aldrig have været afholdt. Det var en fejl. Sådan tænker mange. Men det skete

Nu står vi over for krav om folkeafstemninger om EU i mange andre europæiske lande. Også i Danmark rasler Dansk Folkeparti allerede med sablen og kræver afstemning om samme forbehold som dem, de tror, Storbritannien ender med at få. Måske skulle vi inden da stemme om at give unge mere valgret og indflydelse på deres liv, fremfor at det er ældrebyrden, der svinger gebisset. Når det handler om dem og deres fremtid bør det være de unge, der bestemmer mest – og ikke omvendt.