Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Mere oplysning om vacciner, tak

»Men at kalde folk ansvarsløse for ikke at lade deres børn eller sig selv vaccinere og opfordre til at gøre det til et lovkrav, synes jeg, er etisk og moralsk forkert.«

Mariella Pia Cecilia Willersted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vaccine-skeptikere gør skade, skriver forskningsadjunkt F. Klem Thomsen, RUC, i en kronik i Berlingske 27. maj.

Enhver må ytre det, man vil, men at kalde folk ansvarsløse for ikke at lade deres børn eller sig selv vaccinere og opfordre til at gøre det til et lovkrav, synes jeg, er etisk og moralsk forkert af en filosof i etik, som, går jeg ud fra, ikke har noget medicinsk grundlag for at kunne udtale sig og moralisere over for andre.

Som ofte i Danmark er meningerne enten sorte eller hvide. Hvor ville det være dejligt, hvis man kunne mødes på midten – være åben, få belyst fordele og ulemper og anerkende problemer for derigennem at finde frem til løsninger.

Der er jo en årsag til, at mange er blevet skeptiske over for vaccinationer. Se bare på HPV-vaccinationsskandalen, som bliver dysset ned.

Som alt her i livet er der gode og dårlige ting ved en given handling, også ved vaccinationer. Problemet, i forholdet til vaccinationer er hjælpestoffet »Adjuvansen«, i mange tilfælde aluminium, men også andre. Man kommer dem i for at aktivere immunsystemet til at reagere på det, man vaccinerer imod. Jeg er ikke medicinsk eller biologisk faglig, så jeg kan ikke udtale mig om det. Men jeg har oplevet bivirkninger ved vaccination og kan således kun udtale mig ud fra dette, mine egne tanker og det, jeg har læst.

Jeg har mange spørgsmål, men mangler svar.

1. Hvorfor undersøger man ikke bivirkningerne/påvirkningerne af disse adjuvanser nøjere? (det skal ikke gøres af medicinalfirmaet selv, som det sker nu, men af en uvildig instans)

2. Når man kommer adjuvans i vaccinen, hvordan sikrer man så, at immunsystemet ikke begynder at reagere over for andre ting?

3. Hvorfor bliver der flere og flere allergikere i den vestlige verden?

4. Hvorfor får flere og flere autoimmune sygdomme (sygdomme hvor ens eget immunforsvar fejlagtigt går til angreb på egne organer, led m.v.)?

I relation til spørgsmål 3 og 4 ved man det ikke, der er kun teorier.

Kunne det tænkes, at mange af disse allergikere og personer med autoimmune sygdomme har fået det, fordi de på et givent tidspunkt er blevet vaccineret for et eller andet, der har tricket deres immunsystem yderligere, så de har udviklet disse sygdomme? Er det undersøgt? Jeg spørger bare.

Mange får gavn af vaccinationer, men nogle bliver syge, og så længe vi ikke ved hvem og hvorfor, må det være op til den enkelte selv eller dennes forældre at afgøre, om der skal vaccineres.

Jeg har selv fået vaccinationer og ladet mine børn vaccinere, senest med HPV-vaccinen i tillid til, at man kan stole på det, man får at vide. Men jeg er i tvivl, om det var det rigtige, nu da jeg har læst nærmere om adjuvanser.

Det er en hån mod dem eller deres børn, der er blevet syge af vaccinationer, at symptomerne ikke tages mere alvorligt. Der er sikkert meget, vi ikke får at vide, og der er mange interesser involveret både økonomisk og politisk.

Der burde foretages flere undersøgelser i forhold til det offentlige og medicinalindustriens etik og moral, inden man begynder at moralisere den enkelte.

Løser diverse vaccinationer ét problem, men skaber et andet? Det bør undersøges, og det må altid være den enkeltes ret selv at bestemme, om man selv eller ens barn skal vaccineres eller ej.