Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Mere museum for pengene

»Jagt- og Skovbrugsmuseet er et lille statsligt museum med få besøgende. Kun knap 11.000 betalende gæster samlet over de seneste to år.«

26debBertelHaarder.jpg
Bertel Haarder, Venstre, Fold sammen
Læs mere

Der er sagt stærke ord om flytningen af Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum fra Hørsholm til Landbrugsmuseet på Djursland. Her er nogle facts:

Jagt- og Skovbrugsmuseet er et lille statsligt museum med få besøgende. Kun knap 11.000 betalende gæster samlet over de seneste to år. Det betyder, at der i gennemsnit er 17 betalende gæster dagligt på et museum med 13 ansatte.

Det hænger simpelthen ikke sammen. Museet bruger desuden en stor del af den årlige bevilling på at vedligeholde og drive museumsbygningerne i Hørsholm. Med en vigende bevilling og et lille besøgstal (selv når man tæller de gratis besøgende med) vil museets drift have svært ved at hænge sammen i fremtiden.

Derfor flytter museet til et større fagligt miljø med langt flere museumsgæster. Dansk Landbrugsmuseum på Gl. Estrup har i forvejen ca. 100.000 besøgende om året. De vil i fremtiden også få adgang til historien om dansk jagt- og skovbrug. Udflytningen handler altså om at styrke, ikke svække formidlingen og forskningen, når det gælder jagt- og skovbrugshistorie.

Der er utroligt mange museer i Danmark. Tendensen går mod større og mere bæredygtige enheder. De har slået sig sammen, fusioneret og samarbejder om at sikre høj faglighed, kvalitet og bæredygtighed. De udnytter fordelene ved at skabe større faglige miljøer inden for forskning, formidling og bevaring af kulturarven.

Der er sund fornuft i at fusionere to statslige museer, hvis ansvarsområder hænger naturligt sammen.

Selvfølgelig koster det penge at pakke museets samling ned og transportere det til en ny placering. Der har fløjet tal rundt i pressen, som jeg ikke vil kommentere her. Der arbejdes på at finde en finansieringsmodel, der gør både museum og skatteydere rolige. Der er ledig kapacitet på Gl. Estrup, og bygningerne i Hørsholm repræsenterer en stor ejendomsværdi, som kan benyttes til at finansiere flytningen.

Vi får et styrket og mere bæredygtigt museum gennem sammenlægning af de to museer. Mere museum for pengene. Dygtige museumsfolk fra begge museer arbejder på at sikre en god fusion, så langt flere museumsgæster kan få store oplevelser med videnbaseret formidling af jagt-, skov- og landbrugshistorie.

Vel er der langt fra Hørsholm til Djursland, selv om der går en færge. Men vejen fra Djursland til Hørsholm er lige så lang! Og folk derovre har færre museer at besøge, fordi hovedparten af kulturbevillingerne går til hovedstadsområdet.