Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Mens V peger fingre, bygger S boliger

Nye almene boliger er ikke gratis. Men de er væsentligt billigere end tilsvarende privat udlejning. Og de stiger ikke voldsomt over årene, men holder huslejen bortset fra udgifter til vedligehold.

Foto: Frank Jensen

Forleden var jeg sammen med min partiformand, Mette Frederiksen, på besøg hos en familie i en dejlig lejlighed på Amager, hvor mor Louise, far Joe og deres tre børn bor. Anledningen var Socialdemokratiets boligudspil, »Byer med Plads til alle«, der, som Berlingske skrev på forsiden, vil gennemtvinge byggeri af tusindvis af almene boliger og markerer et værdipolitisk opgør med de borgerlige om boligmarkedet. Så er det på plads.

Udspillet vil bl.a. åbne for, at op til hver tredje ny bolig i de store byers nye boligområder – f.eks. Nordhavn, Ørestad, Grønttorvet og den nye Jernbanebyen – skal være almen.

De borgerlige vrængede naturligvis straks på næsen og henviste rutinemæssigt til de 5.000 billige boliger, der i fortiden af alle mulige grunde ikke blev til så meget. Det var forventeligt. Men for mig viste det, at især partiet Venstre reelt ikke interesserer sig for landets hovedstad, og faktisk ikke gør sig den umage at følge med i, hvad der reelt er sket i København de seneste år. De ved ganske enkelt ikke – eller forsøger at ignorere – at der i løbet af de seneste år er kommet ca.1.300 nye almene boliger, og at andre 4.000 er på vej og bliver færdige i år og de nærmeste år.

Nye almene boliger er ikke gratis. Men de er væsentligt billigere end tilsvarende privat udlejning. Og de stiger ikke voldsomt over årene, men holder huslejen bortset fra udgifter til vedligehold. Og fordi de skyder op i disse år rundt om i byen, kan et par som Joe og Louise bo med deres børn i en skøn bolig fra 2017 med altan, køkkenalrum mv. i et smørhul på Amager midt i dejlige København.

Joe og Louise er ikke rige mennesker, men to voksne med helt almindeligt lønarbejde. Netop den type familier, som vi gerne vil have, at der også skal være plads til i København. Vi vil ikke ende som VIP-byer som London, Paris og Stockholm.

Det er fantastisk, at København er blevet så vidunderlig en by, som så mange mennesker ønsker at være en del af. Alene i de år, jeg har været overborgmester, er vi vokset 100.000 københavnere. Det vil fortsætte. Men det er ingen hemmelighed, at det giver pres på boligmarkedet i København. Men hvis vi bruger alle de redskaber, vi får, kan vi sikre, at København bliver ved med at være den skønne, blandede by, vi kender – med plads til både sagsbehandleren og bygningsarbejderen og til arkitekten og direktøren.

Det vigtigste redskab i dag er kravet om, at hver fjerde nybygget bolig i København skal være almen. Vi sørger også for at planlægge byen sådan, at der er plads til at bygge 60.000 boliger over de næste 12 år – fordi rigelig boligforsyning er med til at dæmpe priserne. Lige nu har vi planlagt, at hver fjerde af disse nye boliger, altså 15.000, bliver almene. Det bliver gode boliger med gennemskuelige ventelister og en rimelig husleje. Med S’ udspil kan det blive til endnu flere. Så mens V lever i fortiden og peger fingre, kæmper S for at få boliger, der er til at betale for alle.