Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Menneskerettigheder før profit

Camilla Schwalbe: Når Kinas præsident i denne uge besøger Danmark, skal snakken ikke kun handle om, hvordan dansk erhvervsliv kan få flere ordrer. Den danske regering må også tale alvorsord med Kina om både menneskerettighedssituationen i landet og Kinas rolle i omverdenen, ikke mindst i Syrien.

Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste dage har man kunne læse, hvordan for eksempel Dansk Erhverv har givet udtryk for stor begejstring i forbindelse med præsidentbesøget. Og ja, det er da rigtigt, at Kina er blevet en økonomisk stormagt. Men deres vækst bygger på en brutal undertrykkelse af systemkritikere, tvangsarbejde i arbejdslejre og elendige arbejdsforhold for store dele af befolkningen. Menneskerettighedsgrupper som Amnesty International har flere gange dokumenteret, hvor slemt det står til i landet. Vi må ikke glemme, at Kina ikke kun er verdens folkerigeste land - det er også verdens folkerigeste diktatur!

Det virker som om der er skabt en uhellig alliance mellem et kommunistisk regime i Kina og markedskapitalister i Vesten om at lukke øjnene for krænkelserne af menneskerettigheder og i stedet fokusere udelukkende på økonomiske interesser. Det kan godt være nogle kredse herhjemme drømmer om, at man kan gøre tingene på samme enkle måde herhjemme, som man gør i Kina, men det er bestemt ikke den måde, jeg ønsker, at vi skal skabe vores velstand på. Derfor må den danske regering skære igennem og sige, at erhvervs­livets interesser altså ikke kan føre til, at vi lukker øjnene for, at 1,3 milliarder mennesker lever et liv i lænker.

Også når det gælder situationen i Syrien, er der brug for en skarp dansk udmelding. Kina har indtil nu blokeret for, at FNs Sikkerhedsråd har kunnet vedtage en skarp fordømmelse af det syriske regime. Alene seneste uge har der været rapporter om hundredvis af dræbte i forbindelse med den syriske hærs bombardementer af byer rundt om i landet. Alligevel fortsætter Kina med at holde hånden over Assad-styret, så det har kunnet fortsætte nedslagtningen af de demokratiske kræfter i landet. Derfor må Danmark som EU-formand sige klart til Kina, at vi forventer, at de ændrer kurs og stiller sig bag kravet om, at Assad må gå af, så der kan holdes frie og demokratiske valg i Syrien.

I regeringsgrundlaget fra oktober lovede regeringen en »aktiv og ansvarlig udenrigspolitik« og skrev blandt andet, at »Danmark skal turde kritisere alle, der groft krænker menneskerettighederne«. Med Hu Jintaos besøg har regeringen en enestående lejlighed til at føre de flotte ord ud i livet.