Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Megamøller - hvad skal vi med dem?

»Energipriserne rasler ned, og Danmark kan købe billig grøn vandbaseret energi i Sverige og Norge, så hvorfor satse et så stort og ødelæggende beløb på en energiform.«

Kirsten Fjord Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketinget vedtog i 2013 et bredt energiforlig om vindenergi, som indebar, at der skal opstilles 600 megamøller af 150 meters højde i de indre danske farvande inden 2020. Danskerne er generelt positive over for grøn energi, men spørgsmålet er, om det er samfundsøkonomisk fornuftigt med en næsten feberagtig satsning på netop vindenergi?

Det vil ikke bare skæmme naturen i et hidtil uset omfang, men også medføre en udgift i omegnen af seks-otte milliarder kr. om året eller nogenlunde det samme beløb, der er sparet på dagpengeområdet og SU.

Læs også: Mange vindmøller tæt på kysterne kan være på vej

Netop økonomien kan give anledning til forundring. Allerede i 2009 rystede fysikeren og nobelpristageren Jan Steinberger på hovedet af den danske satsning på vindenergi. I 2014 udtalte vismændene, at den daværende regering burde droppe statsstøtten til vindmøller, da den ikke gavner klimaet og ikke udgør den succes, som regeringen gav udtryk for. I øvrigt var vismændene uenige med regeringen i forhold til vigtigheden af at gå forrest på dette energiområde.

Claes Kastholm har i flere omgange i sin altid muntre klumme »læst og påskrevet« beskrevet den tidligere regerings fuldstændige religiøse forhold til vindenergi og opfordret politikerne til at læse seniorforsker Mads F. Hovmands rapport om megamøller. Det kan tilføjes, at den burde være obligatorisk læsning for enhver energiordfører og energiminister.

DER ER I DAG ca. 150 lokalforeninger, der kæmper mod opsætning af megamøller i deres lokalområde, og medlemstallet stiger dag for dag. Energipriserne rasler ned, og Danmark kan købe billig grøn vandbaseret energi i Sverige og Norge, så hvorfor satse et så stort og ødelæggende beløb på en energiform, som ikke kan lagres, og som ingen vil bo i nærheden af?

»Åben dør princippet« med alene styrelsesgodkendelse af bagdøren af store anlagte vindmølleprojekter i de kystnære områder, som det, der pt. planlægges i Jammerlandsbugten - selvom området slet ikke er udvalgt som vindmølleegnet - er i øvrigt endnu et bevis på den religion og manglende demokratiske accept af borgernes rettigheder, der hersker i visse politiske kredse.

Læs også: »Grøn omstilling« kørt helt af sporet

DANSKERNE HAR krav på, at den nye regering foretager en gennemarbejdet samfundsøkonomisk analyse af vindmølleeventyret baseret på facts og ikke religion, før der sættes flere vindmøller op. I den forbindelse kunne det være interessant at få at vide, hvem der har ansvaret for at fjerne vindmøllerne, når den tid kommer. Stigsnæsværket står stadig som en skamplet på det danske landkort, selvom det for længst er lukket og slukket.