Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Mediernes valg

Niels Krause-Kjær: Det er naturligvis ikke helt ligegyldigt, om blå blok eller rød blok vinder det kommende folketingsvalg. Men for medierne er det mere afgørende, hvilket og hvilke medier, der kan erklære sig som vinder af valget med ret til at være omdrejningspunkt for den offentlige samtale de næste fire år. Lad os se på nogle af kombattanterne og kampformen:

Niels Krause-Kjær, Journalist og forfatter Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morgenaviserne: De tre store morgenaviser fejrer folketingsvalget 2011 ved alle at være krøbet under 100.000 eksemplarer i oplag, dog med omkring tre gange så mange læsere. Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske henvender sig til forskellige vælger-segmenter og må overlade den samlende fortælling til DR1 og TV 2, men aviserne har journalistiske muskler og papir til at gennemtrumfe dette valgs sandsynlige særkende: Baggrund og fakta-tjek på politikernes udsagn. Villy Søvndals besøg på plejehjem i 2007 er kun en lille forsmag. Det bliver massivt denne gang, og en stor fejl fra en partileder kan vælte læsset. Især hvis vedkommende også har sagt det foran et kamera. Uden morgenaviserne blev det en blodfattig valgkamp.

Ekstra Bladet og B.T.: Arghh, de følger læserne og ikke omvendt. Det rykker ikke meget.

Regional-tv- og radio: DRs regionalradioer og TV 2s regionalstationer udgør en uvurderlig makronbund for den offentlige samtale i Danmark - mange lokale kandidater ville sammen med deres vælgere være i problemer uden dem. Han blev kritiseret meget for konstruktionen tilbage i 1980erne, men vi skylder den stædige Jens Bilgrav fra De Radikale stor tak for TV 2s regionalstationer.

Lokalaviserne: Der er en snes levedygtige tilbage af slagsen, og hver gang en enkelt dør, går det op for borgerne, hvor meget, der er mistet og aldrig kommer igen. Læserne er de sidste dages hellige og ved typisk, hvad de vil stemme - nemlig det samme som sidste gang. Lokalavisernes betydning i en valgkamp er derfor heroisk, men begrænset.

Internettet: Bliver det så dette valg, hvor hjemmesider og facebook overtager mediestyringen? Glem det. Som politisk magtfaktor er nettet stadig forbeholdt Obamas nominering og oprørske arabere. Måske 2015 eller senere.

Uden for kategori: Og så er der angiveligt 10.000 socialdemokrater, som vil traske rundt og sige goddag til potentielle vælgere med en pjece. Velbekomme. Det giver frisk luft og ømme fødder. Men det flytter - ligeså lidt som plakater i lygtepæle - næppe noget her, hvor de fleste i forvejen stemmer.

TV2 News: Det er første valg, hvor 24-timers-kanalen spiller med alle musklerne, men allerede ved valget i 2007 oplevede vi værdien af at have en tv-kanal, som har ubegrænset af det, alle andre kanaler har meget lidt af: Tid. Seertallene er stadig små, men måske bliver dette folketingsvalg for alvor TV2 News’ folkelige gennembrud.

DR1 og TV2: Her er der oprustet og forberedt siden i fjor. De er klar til at levere en flodbølge af dækning med den nyeste teknologi, grafiske løsninger, som kommer til at minde om Månebase Alpha, live-kameraer overalt og lige i hælene på partilederne som aldrig set før. Uanset hvad alle andre medier gør, så er det på de to tv-stationer, at valget bliver afgjort.

Sådan har det været tidligere. Sådan bliver det også denne gang.