Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Mattias Tesfaye bør være venstrefløjens redning, ikke Mette Frederiksen

»Det dummeste, Socialdemokraterne har gjort, er at sætte deres mest karismatiske politiker på bænken, nemlig Mattias Tesfaye. Han har noget andet end alle de andre på venstrefløjen. Han har vid, han har karisma, og han er villig til at ændre ting.«

11DEBCHRISTINAYOONPETERSEN-.jpg

Populismen sejrede i USA, skriver mange, men der var jo ikke et reelt alternativ andet end en ukarismatisk bureaukrat.

I Danmark mener venstrefløjen, at vi allerede har set noget lignende, blandt andet med DFs fremgang ved valget i 2015. Og siden DF kom til i 1990erne, har venstrefløjen ikke kunnet præsentere et reelt alternativ.

Gang på gang stiller de bureaukrater op som formænd. Det har de gjort hos R, S, SF, EL og til dels Alternativet. Hvorfor finder de ikke en, der kan se de samme problemer og udfordringer som Trump, DF m.fl. påpeger og har succes med?

I stedet stiller de gang på gang disse bureaukrater op, som fremstår som systemets mand frem for folkets.

Venstrefløjen vrider sig i desillusion over minimum fire år med trumpismen. Det Radikale Venstre taler om, at mere dannelse er vejen frem, Alternativet at man skal holde hjertet varmt, og Mette Frederiksen skriver, at der ikke er nogle lette løsninger på problemerne.

Men alle partier vil jo fremstå for den frustrerede vælger som »mere snak, mindre handling«.

Tesfaye har vid og karisma

Hvis venstrefløjen fortsætter med at føre Mette Frederiksen frem, så får de ikke noget nyt. Så får de mere af det samme.

Over hele verden, hvor dette foregår, er det »the establishment«, der taber. Og Mette Frederiksen er i den grad en del af denne bevægelse. Hun vil ikke reformere noget, hun vil føre magten videre.

Det dummeste, Socialdemokraterne har gjort, er at sætte deres mest karismatiske politiker på bænken, nemlig Mattias Tesfaye. Han sidder på bagerste række, og han har ikke noget at skulle have sagt, ej heller nogle af de vigtigste ordførerskaber.

Men han har noget andet end alle de andre på venstrefløjen. Han har vid, han har karisma, og han er villig til at ændre ting. Udover det, virker han sympatisk, og som en mand med en sag.

Hvis man skal give populismen kamp til stregen, skal man præsentere et reelt alternativ. En mand eller kvinde som forstår problemerne og ved, hvad der skal til.

En som ikke pakker tingene ind, kalder en spade for en spade, og som ikke har et stort behov for at komme med forkromede intellektuelle svar på udfordrende problemer.

Måske er løsningen ikke let, som Mette Frederiksen påstår, men det betyder ikke, at svaret behøver at være uforståeligt.