Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Markant signalskifte i Mærsks donationer

Danskernes hverdag og Danmarks fremtid betyder meget for Ane Uggla. Hun er et passioneret, socialt indigneret menneske, som sidder på en enorm penge­kasse. Nu skal en del af formuen lære socialt udsatte at mestre livet. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra mursten og monumenter til socialt arbejde og bløde værdier. Det er i korte trækdet strategiskifte, som Mærsk-familiens overhoved, Ane Uggla, har foretaget, siden hun i 2012 overtog det overordnede ansvar efter sin far, skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller.

En af landets allerstørste fonde, A.P. Møller Fonden, har øremærket 750 millioner kroner, som over de næste år skal bruges til en massiv indsats på det sociale område. Målsætningen for denne donation er at bidrage til at knække den sociale arv og gøre livet lidt bedre for socialt udsatte grupper i Danmark. Og dermed også at forsøge at nå derud, hvor statens udgifter ikke rækker, eller hvor besparelser har gjort det sværere for udsatte grupper at finde fodfæste i samfundet.

Donationen blev offentliggjort i det politiske nyhedsmedie Altinget oger dermed også et forsøg påat nå især politikerne. Man skal dog næppe opfange dét signal som kritik af politikerne, men snareresom et signal om, at de offentlige midler, der nu engang er til rådighed, i samklang med private midler må forsøge at få det bedste ud af det.

Man skal dog næppe heller underkende den brandingværdi, det giver for en stor virksomhed med fokus på bundlinje og profit, at afkastet herfra kommer samfundet til gode. Det er kernen i CSR-begrebet – virksomhedens sociale ansvar.

Ane Uggla er ikke et politisk menneske, og hun vil næppe nogensinde blande sig i politik. Men hun vedkender sig Mærsk-fondens store samfundsansvar, når det gælder omat være med til fylde nogle af de huller, som det offentlige velfærdssystem ikke kan klare. Donationen på de 750 millioner kronerkommer i forlængelse af blandt andet en gave til folkeskolen på en milliard kronerog tidligere en donation til forbedringer af Fælledparken i København på 152 millioner kroner.

Tidligere har Mærsk-fonden ved skibsreder Mc-Kinney Møller ydet store beløb til universiteter i ind- og udland, og derfor var donationen til folkeskolen – altså til forbedring af den basale viden – et nybrud fra A.P. Møller Fondens side. Et skifte fra donationer primært til eliten til nu også at støtte alle samfundslag,herunder også de svageste i samfundet.

Danskernes hverdag og Danmarks fremtid betyder meget for Ane Uggla, som i øvrigt i flere årtierhar haft fast bopæl i Stockholm. Hun er et passioneret, socialt indigneret menneske, som sidder på en enormpengekasse, og som har fået den tunge arv at samle Mærsk-depechen op og føre den videre til næste generation – som i parentes bemærket lige nu synes at blive hendes søn, Robert Uggla.

Det er forholdsvist nyt, at en af de helt store fonde skifter gear og uddeler så store summer til basal indlæring og til socialt udsatte grupper. Store fonde som Novo Nordisk Fonden, Carlsberg Fondet, Velux Fonden med flere har i høj gradsigtekornet indstillet på det absolut ypperste, som eliten kan præstere. Fondene i Danmark træder typisk til, hvor de offentlige midler hører op. Uddelingerne fra fondene er markant stigende i disse år, hvor de samlede årlige donationer beløber sig til omkring otte milliarder kroner.

Mærsk-fonden er mest kendt for Amaliehaven og Operaen i København samt bevillinger til kirker og bevaringsværdige kulturinstitutioner. Nu kommer der så en ny dimension til, nemlig støtten til at også socialt udsatte kan lære at mestre livet.

»Hvis man kan få folk i gang med livsmestring, er det en kæmpe fordel for det enkelte menneske og samtidig en stor økonomisk gevinst for samfundet,« lyder den supplerende kommentar fra Ane Uggla til den seneste donation.

Dermed lægger A.P. Møller Fonden sig i nogen udstrækning i kølvandet på nogle af verdens største og rigeste fonde. Især i USA er der i disse år en klar tendens til at forære store formuer væk til almenvellet ved den såkaldtegiving pledge-doktrin.