Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Marie Krarups sære sengekammerater

Hvorfor Marie Krarup og Dansk Folkeparti ser en allieret i Putin, må stå hen i det uvisse. Men at se Rusland som en allieret til Danmark er et svigt af Danmark og danske interesser.

Henrik Sørensen. Fold sammen
Læs mere

Dansk Folkepartis Marie Krarup har midt i sommerens agurketid lanceret et budskab om, at Danmark skal se Rusland som en allieret og ikke en fjende. Mange er overrasket over at se en borgerlig tale om Rusland som en ven. Specielt når man er vokset op i Den Kolde Krigs skygge og er vant til at se Rusland som en fjende, og ikke som en allieret.

Hvor kommunisterne under Den Kolde Krig så Sovjet som deres allierede, fordi de delte den kommunistiske ideologi, så ser partier som Front National, Frihedspartiet og Dansk Folkeparti Putins Rusland som deres venner i en eksistenskamp mellem Vesten og den islamiske verden.

Nu er det ikke første gang, at en politiker fra Dansk Folkeparti udtrykker støtte til Rusland og den ortodokse verden og går mod Vesten og NATO. Vi så det også under krigen på Balkan, hvor Søren Espersen mente, at NATO bombede kristendommen ud af Kosovo og gik muslimernes ærinde.

Så at Dansk Folkeparti taler imod Danmarks og Vestens interesser og for Ruslands interesser, er ikke noget nyt.

Men hvad er det for et Rusland, vi skal være allieret med? Et Rusland, hvor Putin lykønsker de russiske muslimer med Eid og takker dem for deres bidrag til at skabe en inter-religiøs dialog og mellemfolkelig forståelse? I Putins Rusland er muslimerne gode borgere, som bidrager positivt til det russiske civilsamfund.

Det er svært at se Rusland og Putin som en allieret i en eksistenskamp mellem kristne og muslimer, når Putin på den måde omfavner Ruslands muslimer.

En allieret er en partner, man kan stole på. Og man kan ikke stole på Putins Rusland. Putin er præsident for et Rusland, som går i krig med nabolande som Ukraine, Moldova og Georgien for at erobre land og destabilisere regeringerne. Det er rå magtpolitik, Putin udøver. Og var de baltiske lande ikke medlemmer af NATO og EU, var de sikkert blevet indlemmet i Rusland igen.

Man kan ikke være allieret med en præsident som Putin. Det eneste, han tænker på, er at forfølge egne interesser. Som fredsbevægelsen under Den Kolde Krig var Sovjets nyttige idioter, er Marie Krarup med sin Ruslands-politik Putins nyttige idiot. Putin er en politiker, som kun forstår ét sprog, og det er magtens og lande, der er stærkere end Rusland.

Danmark kan derfor aldrig blive allieret med Rusland, fordi Rusland kun vil bruge os som allieret, når det er til deres fordel, og ellers være ligeglade med Danmark. Putins mål er ikke kun at smadre EU, men også at smadre NATO og de europæiske landes samarbejde samt sikre russisk magt over Europa.

Danmarks naturlige allierede er de andre demokratier i EU og NATO, som vi deler fælles demokratiske værdier med. Værdier, som ikke deles af Putins Rusland.

Så hvorfor Marie Krarup og Dansk Folkeparti ser en allieret i Putin, må stå hen i det uvisse. Men at se Rusland som en allieret til Danmark er et svigt af Danmark og danske interesser.