Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Margrete Auken: Det kan ikke nytte noget, at gode SFere forsvinder i afmagt

Margrethe Auken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Hagemann Bro
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har før været igennem alvorlige kriser med SF. Lige nu er det barsk, men sådan er politik også. For fem år siden, til Europa-Parlamentsvalget, satte hver sjette dansker sit kryds ved SF, men siden har vi haft modvind – det er gået fra blæst til storm til orkan.

Nu gælder det om ikke at blive væltet omkuld.

Vel er det trist, at SF ikke længere er med i regeringen, ja da. Gennem aktiv brug af vores oprindelige 16 mandater har vi fået betydelig mere indflydelse på udviklingen i Danmark, end mange har bemærket.

Der er reelle fodaftryk på såvel den røde som den grønne politik til gavn for danskerne lang tid fremover.

Men selvom vi har trukket os ud af regeringen, er det ikke ensbetydende med, at vi så er uden for indflydelse. Det ligger i SFs DNA at holde sig inde på banen og få mest mulig SF-politik igennem. Vi vil håndtere vores position i Folketinget med en styrket folketingsgruppe og samtidig fortsætte kampen for en solidarisk og bæredygtig udvikling af EU – et projekt vi i øvrigt, og desværre, er alene om på den danske venstrefløj.

Flere SFere er på nippet til at melde sig ud af partiet i afmagt. Det vil være træls, hvis vi ikke får vendt denne tendens nu. Vi har så gode historier at fortælle om SFs indflydelse, ikke kun i Folketinget, og jeg er nærmest ustoppelig, når jeg fortæller om venstre-grønne sejre i Europa-Parlamentet (der er nu også nederlag – højrefløjen er stærk).

Lige nu gælder det Europa-Parlamentsvalget 25. maj. Europa står over for to tikkende bomber: klimaforandringer og den voksende ulighed. SFs partigruppe, Den Grønne Gruppe, har afmonteringen af disse alvorlige trusler mod hele vores kultur øverst på dagsordenen.

Klimatruslen må afværges gennem en helt anderledes energipolitik og en ambitiøs miljøpolitik; ellers bliver regningen til børnebørnene ubetalelig.

Den stigende ulighed er også ved at få dramatiske følger. Det er nemt at overse i lille Danmark, hvor udfordringerne stadigvæk kan håndteres, men vi er ikke alene i Europa – afmagtens forbitrelse slår ud i flammer af racisme, ekstrem nationalisme og andet grumt, og alt dette er i færd med at destabilisere den europæiske model.

Samfundssolidariteten og bekæmpelse af fattigdom og anden ulighed, respekten for alles menneskeværd, er selve grundlaget for Europas sikkerhed indadtil og indflydelse udadtil. Men fx det, at halvdelen af vores unge er uden job eller uddannelse, er så alvorligt, at der omgående må gøres noget.

De unge er blandt dem, der betaler den højeste pris for finanssektorens gambling med vores økonomi. Den løbske griskhed, der udfolder sig i stadigt mere komplicerede og lyssky forretninger, må nødvendigvis under kontrol – det er et af vores hovedmål i den Grønne Gruppe.

Vi står midt i en dybt alvorlig politisk kamp. SF er det danske parti, der har den mest udviklede strategi for afmonteringen af de nævnte tikkende bomber. Det kan slet ikke nytte noget, at gode SFere forsvinder i afmagt.

Margrete Auken har skrevet Opinion-artiklen for Berlingske, inden Ida Auken meddelte sin udmelding af SF.