Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Marcus Knuth: Alternativet har slået sig op som moralens vogter. Virkeligheden viser sig at være det modsatte

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hele opstod med de bedste intentioner, som den slags ofte gør på venstrefløjen, når borgerskabet og den politiske kultur står for skud. Et opgør med den eksisterende blokpolitik, et opgør med en negativ politisk kultur, hvor der skydes på manden og ikke bolden. Et opgør med negative politiske kampagner, hvor sandheden er det første offer, og hvor den politiske modstander efterlades som en skurk.

Åh jo, med Alternativets politiske entré for fire år siden var viljen at skylle hele det gamle politiske system ud med badevandet. Væk skulle også højre/venstre-siden i dansk politik. Alternativet lod forstå, at de ikke var sådan at sætte i bås. De ville hverken kaldes for røde eller blå. Næh, den kreative klasse havde helt andre, og naturligvis højere, standarder.

Ved sidste folketingsvalg opnåede Alternativet så den indflydelse, de sultede efter. Med ni mandater og som Folketingets sjettestørste parti var løberen rullet ud for, at partiets skæve eksistenser kunne komme ind på den »giftige« borg og udrette mirakler.

Hvordan er det så gået med det politisk korrekte oprør fra den råbende del af den kreative klasse? Med imponerende hast har de viklet sig ind i sager, hvor de står bag løgne og fake news, hvor det viser sig, at de er finansieret fra skattely i udlandet, samt at de laver smædekampagne med falske plakater, der nedgør politiske modstandere.

Listen er lang og så sort, at Alternativet på rekordtid har placeret sig selv i førerfeltet over partier med uetisk og usmagelig opførsel. En opførsel, som medierne havde kastet sig over med fråde, hvis der var tale om et af de store, etablerede partier. Men det gør medierne ikke med Alternativet, for de er jo så uskyldige. Resultatet taler for sig selv; Alternativet står til at få et fantastisk kommunalvalg, ikke mindst i storbyer som København, hvor de sågar overvejer at krone Enhedslisten til overborgmesterposten.

Den første store bombe faldt, da det tidligere i år kom frem, at Alternativet i 2015 havde modtaget ca. 450.000 kr. fra konti i de to skattelylande, Gibraltar og Luxembourg. At pengene kom fra skattely hævdede Alternativet ikke at have vidst, før det blev afsløret. Men den forklaring holdt ikke længe, for kort efter oplyste Alternativets bank, Merkur Andelskasse, over for TV 2, at deres kunder altid får at vide, hvor penge kommer fra, så snart de tikker ind på kontoen.

Alligevel fortsatte vælgernes opbakning til det ellers så fromme parti, for det var sikkert bare en enkelt svipser. Også selvom Uffe Elbæk erklærede, at »nu er der måske nogen, som vil spørge, om vi vil sende pengene tilbage? Det gør vi ikke« med henvisning til, at de jo allerede havde brugt pengene.

Alternativets opgør med den negative politiske kultur, fake news og negative kampagner rettet mod sine politiske modstandere er også et svagt punkt for det ellers så rene og nyvaskede parti. Forleden delte partiet på sin Twitter-profil oplysningen om, at Danmark efter sigende skulle være det eneste land i verden, hvor elbiler er belagt med afgifter. En klokkeklar løgn, der ikke kan diskuteres.

Alligevel beslutter Alternativet at viderekolportere en forkert oplysning, som kunne være faktatjekket på under to minutter i partiets presseafdeling med de høje etiske standarder. Alle kan begå fejl, men når man som parti slår et så stort brød op på etik og moral, som tilfældet er med Alternativet, så slår den slags fejl ekstra hårdt.

I forbindelse med sagen om Anna Mee Allerslev og hendes lån af Københavns Rådhus' festlokaler opstod der i det politiske undergrundsmiljø en del beskidte kampagner rettet direkte mod den nu forhenværende borgmester. Anna Mee Allerslev havde som beskæftigelses- og integrationsborgmester vakt en del vrede hos blandt andre Alternativets kandidat til Borgerrepræsentationen, Troels Christian Jakobsen.

Han har som næstformand for »Jobcentrenes Ofre« stået i spidsen for den negative kampagne, der gik under navnet Anna Ansvarsløs. En negativ kampagne, der fik luft under vingerne, da presset på Allerslev var størst. Facebook-sider og plakater med budskabet om ansvarsløshed kørte for fulde omdrejninger i lang tid, lige indtil borgmesteren valgte at træde tilbage. Og hvem står nu til måske at overtage de Radikales borgmesterpost? Det gør Alternativets kandidat til Borgerrepræsentationen, Troels Christian Jakobsen. Det er, som man siger: Den enes død er den andens brød – dog her med særdeles aktiv dødshjælp fra Alternativets side.

Alternativet har slået sig op som moralens vogter, som den sande vej. Et ufejlbarligt parti, der søger den rene vare. Virkeligheden viser sig at være det modsatte. At de er som kejserens ny klæder. Det er mit håb, at vælgerne til kommunalvalget også indser, at partiet ikke har en trevl på.

Marcus Knuth er medlem af Folketinget for Venstre.