Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Manglende respekt for Hjemmeværnet

»Ikke alene er den radikale antagelse forkert, den rummer også en mangel på respekt for Hjemmeværnets frivillige.«

03DEBFINNWINKLER-131811.jpg
Finn Winkler Fold sammen
Læs mere

I en tid, hvor Hjemmeværnets frivillige soldater yder værdifulde og væsentlige bidrag overalt i Danmark, er det forstemmende at læse de Radikales nye forsvarspolitiske udspil »Dansk forsvar i den nye verdensorden«.

For her nøjes de Radikale ikke kun med at nedlægge Hjemmeværnet, nej, man flytter frisk og frejdigt rundt på Hjemmeværnets frivillige, som partiet »ikke vil vende ryggen«: »Særligt Danmarks beredskab kunne i endnu højere grad drage nytte af erfarne frivillige kræfter i Danmark, der samtidig kunne bidrage til at frigøre ressourcer.«

Med andre ord er man fra radikal side glad for den kæmpeindsats, som Hjemmeværnets 15.000 mand store frivillige aktive styrke leverer år efter år.

Men man kunne godt tænke sig at flytte dem over i en anden organisation, som de Radikale i øvrigt meget bekvemt undlader at navngive.

Nu ligger Anden Verdenskrigs modstandskamp og dannelsen af Hjemmeværnet i årene efter befrielsen ganske vist nogle år tilbage. Men enhver, som er engageret i Hjemmeværnet, ved, hvor stor respekten er for disse begivenheder i hele den frivillige militære organisation, som Hjemmeværnet den dag i dag udgør.

Frivillig og militær. Hverken mere eller mindre.

Sådan er Hjemmeværnets DNA, og forestillingen om, at man med et pennestrøg kan slette ordet militær må være undfanget en meget sen nattetime hos nogen, som aldrig personligt har mødt Hjemmeværnets frivillige.

For så ville vildfarelsen om, at Hjemmeværnets frivillige kunne være medlem af en hvilken som helst organisation, næppe have overlevet det faktatjek, som jeg forestiller mig, at et politisk udspil må gennemgå.

Ikke alene er den radikale antagelse forkert, den rummer også en mangel på respekt for Hjemmeværnets frivillige, som jeg føler mig nødsaget til at gå i rette med.

Hjemmeværnet er i sin kerne en frivillig militær beredskabsorganisation, og netop derfor kan vi løse den brede palet af opgaver, som vi rent faktisk gør.

For den militære uddannelse og organisation betyder, at vi er en brugbar samarbejdspartner for både forsvaret og politiet, hvilket understreges af, at det netop var Hjemmeværnet, der blev peget på, da politiet for ganske nylig bad forsvarschefen om hjælp til at støtte politiet i forhold til grænsekontrollen.

Helt konkret betyder vores uddannelse og organisation, at Hjemmeværnets frivillige blot skal have ca. fem dages supplerende uddannelse af politiet, før de er klar til at blive indsat ved grænseovergangene til Tyskland.

Jeg håber derfor, at det kommende års politiske drøftelser om Hjemmeværnet frem til et nyt forsvarsforlig vil tage udgangspunkt i fakta i respekt for Danmarks frivillige Hjemmeværn.