Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Man har ikke »vundet« over kræft

Det er ikke kræftpatienten, der »vinder« over kræften. Det er lægerne.

Landsindsamling for Kræftens Bekæmpelse. Foto: Preben Madsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen

Meget ofte hører jeg sætningen: »Hun er simpelthen så sej, hun har vundet over kræft.«

Nogle synes altså, at deres bekendte er seje, fordi de har »vundet« over kræft. NEJ, for helvede – det er ikke kræftpatienten, der vinder over kræften. Det er lægerne, det er onkologerne, der vinder over kræften. Det er dem, der opererer kræftpatientenerne. Det er dem, der giver kemobehandling. Det er dem, der giver strålebehandling. Det er dem, der doserer massevis af smertestillende og kvalmestillende og diverse andre medicinske præparater.

Så nej, man er ikke sej, fordi man har overlevet kræft. Man er sej, fordi man er kommet igennem kræftforløbet. For det ER psykisk og ikke mindst fysisk hårdt at have kræft og at være pårø- rende til en med kræft. Men altså, man er ikke sej, fordi man har vundet over kræften.

Undersøgelse: Danskerne overser disse tre symptomer på kræft

Jeg synes også, at man skal passe på med, hvordan man ser på lægerne. Hvis en kræftpatient ikke har overlevet kræft, er det pludselig lægernes skyld. Det er det ikke! Det afhænger af mange ting, hvorfor nogle ikke overlever kræft. Måske er kræften opdaget for sent og dermed meget aggressiv. Måske er det en sjælden kræftform, og kræftpatienten skal til udlandet for at få den rette behandling, hvilket ofte koster mange penge. Det kan aldrig blive lægernes skyld, hvis der er nogle, der ikke overlever. De gør alt, hvad de kan, og det er det vigtigste.

Jeg bliver så frustreret, når nogle mener, at det er kræftpatienter, der »vinder« over kræft. Det skal stoppe nu, tak!