Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Magt korrumperer - indflydelse forpligter

Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Berlingske søndag 18. juni kunne man i Magasinet se den årlige opgørelse over de 100 mest magtfulde personer i Danmark. I forbindelse hermed var der et meget tankevækkende interview med Jim Hagemann Snabe – den nyligt tiltrådte bestyrelsesformand for A.P. Møller – Mærsk koncernen.

Jim Hagemann Snabe søger ikke magten, men indflydelsen. Den formelle magtposition er i hans optik ikke det væsentlige, for den kan korrumpere. Det er derimod den indflydelse, man har.

Med indflydelse følger også en forpligtelse til at tage ansvar for de beslutninger, som man træffer, så man kan blive stillet til regnskab for beslutningens konsekvenser.

Dette interview bliver forhåbentlig læst af alle politikere – ikke mindst de, som sidder i Folketinget. De vil kunne lære meget af Jim Hagemann Snabes kloge ord. Ikke mindst Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti (DF).

Efter sidste valg afslog han at bringe DF i regering med Venstre, for, som han sagde, giver det mere magt at sidde oppe på gærdet.

Det kan hænde, at hr. Thulesen Dahl har ret i sit udsagn, men det er en ynkelig måde at forvalte den magt, som man har fået overdraget af andre mennesker – vælgerne. Det er opportunisme, når det er værst.

Tag nu ansvar hr. Thulesen Dahl – kom ind i maskinrummet og gå med i regeringen.