Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Mænd, foren jer!

»Tre ud af fire danskere, der begår selvmord, er mænd. Fire ud af fem hjemløse er mænd. Drenge sakker bagud i skolerne. Mænd lever fire år kortere end kvinder.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I ni ud af ti gange, hvor mænd blander sig i ligestillingsdebatten, er det for at kritisere feminister. Det er en skam. Ikke fordi feminismen ikke tåler kritik, men fordi der er så mange ligestillingsproblemer, der rammer mænd, som fortjener opmærksomhed.

Men der er heldigvis godt nyt. Det kan godt være, at kvinderne har 8. marts til at diskutere deres problemer. Men vi mænd har faktisk også vores helt egen kampdag. I dag, 19. november, er det faktisk Mændenes Internationale Kampdag. Det er ikke så udbredt herhjemme, men dagen er blevet markeret verden over siden 1990erne.

Og der er god grund til, at vi mænd skal bruge lidt krudt på at tale om vores problemer. Tre ud af fire danskere, der begår selvmord, er mænd. Fire ud af fem hjemløse er mænd. Drenge sakker bagud i skolerne.

Mænd lever fire år kortere end kvinder. Fire gange så mange mænd som kvinder ender i kriminalitet. Mænd overser en masse farlige sygdomme, fordi de går langt sjældnere til lægen end kvinder.

Dertil kommer, at mænd har svært ved at arbejde i omsorgsfag som pædagoger og sygeplejersker. At de ofte bliver set som andenrangsforældre. At der fortsat er kønsspecifikke regler, som at mænd som de eneste kan blive tvunget i værnepligt eller blive omskåret.

Mænds manglende ligestilling

Ligestillingsdebatten er fyldt med debat om, hvem der har det værst. Er det mændene eller kvinderne?

Men lad os nu for engangs skyld droppe det mundhuggeri og bare anerkende, at både mænd og kvinder bliver ramt af problemer, der skyldes deres køn. Og at det på ingen måde er acceptabelt.

Der kan være mange årsager til de ovennævnte problemer, der rammer mændene, men noget må utvivlsomt skyldes de forventninger, vi som samfund stiller til mænd. Vi skal være stærke, stoiske, og må for Guds skyld ikke gå i en offerrolle.

Alt dette fungerede måske meget fint i et jæger/samler-samfund, men i dag må vi også bare erkende, at det har skyggesider, at vi stiller så høje krav til mænd, at når vi ikke lykkedes, så går det først rigtigt galt. Alt for mange begår selvmord, andre ender i misbrugsproblemer, kriminalitet eller hjemløshed.

Det er ikke et problem, man løser med et knips, men en start er, at vi som samfund åbent anerkender de her problemer, og er villige til at debattere mænds manglende ligestilling.

Derfor er der også god grund til at stadfæste 19. november som Mændenes Internationale Kampdag, så vi i hvert fald den ene dag om året kan sikre os, at der bliver talt om de alt for mange problemer, der rammer mænd.