Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Macron-mania i Politiken-Plus-Louisiana-ravkæde-segmentet

»Macron er et luftmenneske. Han findes slet ikke. Det er derfor, han kan være alt for alle. Ingen ved, hvad han mener, for han mener det, som du drømmer om, at han vil mene.«

Emmanuel Macron, en outsider i fransk politik. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: REGIS DUVIGNAU

Det er mig eller Macron/Merkel, råber Le Pen. Mens centrum-venstre råber Macron eller kaos.

En sand Macronmania er brudt ud i PolitikenPlus-Louisiana-ravkædesegmentet. Han må, skal og vil vinde det franske valg, er håbet for de rettroende. Hele den radikale folketingsgruppe er derfor rejst til Paris for at fejre og fighte for den lille prins. Hans bog om revolutionen er udkommet på Informations Forlag. Den spredes nu på landets biblioteker og højskoler. Mens avisens Rune Lykkeberg spalte op og spalte ned hylder den nye messi-Messias for midten.

Manien er mere manisk end medicinsk. Han er løsningen på problemet, men problemet er løsningen. Alle løber væk fra midten i europæisk politik. Her hjælper det desværre ikke at løbe den anden vej. For midten er væk i fransk politik.

Politik på midten findes ikke mere. Politik er anti-midten. Vi er i The New World Disorder. Det kræver, at politik og legitimitet gentænkes radikalt på alle de svære spørgsmål fra masseimmigration til EU. Her er et nyt jakkesæt og nyt plastik-fantastisk parti til elitens søn i Paris ikke nok.

Macron er et luftmenneske. Han findes slet ikke. Det er derfor, han kan være alt for alle. Ingen ved, hvad han mener, for han mener det, som du drømmer om, at han vil mene. Han er som Ken i Barbie. En projektion for, hvordan verden burde være. En dukkedreng, som altid vil lege med som statist og trofæ for alle, som køber ham. En serviceminded Joe & the Juicer, som altid har mere helsebringende post yoga-class ingefærshots. Han lever i et politisk dobbelt eksil, hvor han er for meget blå til at være rød og for meget rød til at være blå.

Hvilken farve er han så? Man må desværre bekende kulør i globaliseringens grundfarver. Her er man enten for staten eller markedet, folket eller eliten. Her er ikke et både og. Han er derfor en uløselig selvmodsigelse. Man kan ikke være anti-establishment establishment. Man kan heller ikke være anti-populist populist. Det er og bliver derfor et stort transpolitisk udklædningsnummer for den unge bankmand. Et forsøg på at ændre form og udtryk, blot for at alting kan forblive det samme. Han vil forandringen som fortryllelse, ikke forandringen som nødvendighed.

Frankrig har bare desperat brug for den nødvendige politik. Det er et land gået totalt i stå, der har brug for en reform-storm af arbejdsmarkedet og erhvervslivet. Det tør han bare ikke. Han kan ikke. Og vil ikke. Han er som Peter Pan uden forpligtelser, fuld af drømmerier. Han flyver videre, når der opstår et problem. Altid hjem til mor og Merkel, når det bliver svært. Han har nemlig intet parti bag sig, men to partier imod sig. En mulighed som desværre er en umulighed. Han vil derfor være en svag præsident, svagere end en præsident i mindretal. Han kan nemlig kunne tælle sig selv med, når det tæller for alvor. Han er derfor den mindst ringe kandidat, men det er stadig ringe. Det bliver Macron og kaos. For virkeligheden har en evne til at forblive med at være virkelig. Det er derfor, det hedder i virkeligheden.