Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Macron har allerede tabt kampen om sin politik

»Macron går til valg på en liberal økonomisk reformdagsorden med store nedskæringer i det offentlige budget kombineret med en liberal værdipolitik i forhold til indvandringen.«

Emmanuel Macron står foreløbig i meningsmålingerne til at vinde over Marine Le Pen. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Søndag skal franskmændene afgøre, hvem der skal være præsident de næste fem år. Den første valgrunde for to uger siden blev et historisk jordskredsvalg, hvor de franske vælgere afviste den politiske elite og de traditionelle, regeringsbærende partier. Valget står derfor mellem to outsidere, den socialliberale Emmanuel Macron og den socialkonservative Marine Le Pen.

Hvis meningsmålingerne holder stik, vil Macron opnå en sikker sejr. Hans føring i meningsmålingerne er så stor, at hans tidligere kollegaer i finansverdenen allerede fejrer det med store stigninger på aktiemarkederne. Men spørgsmålet er, om de har ret meget at fejre? For selv om alle antager det for sikkert, at han vinder valget, er det langtfra ensbetydende med, at han vil få gennemført sin politik.

Macron går til valg på en liberal økonomisk reformdagsorden med store nedskæringer i det offentlige budget kombineret med en liberal værdipolitik i forhold til indvandringen. Derved splitter han de fleste vælgere, som støttede de to tabende kandidater i første valgrunde, den liberalkonservative François Fillon og kommunisten Jean-Luc Mélenchon. Mange af Fillons vælgere ønsker ligesom Macron en liberal økonomisk reformdagsorden, men de er i vid udstrækning enige med Le Pens kritik af indvandringen.

Omvendt er Mélenchons vælgere enige med Le Pen i hendes kritik af eliten og de mange velfærdsforringelser. De ønsker i lighed med Le Pen at bevare velfærdsstaten, men mange af dem er enige med Macron i hans åbne syn på indvandringen. Mange vil derfor blive hjemme i protest. Der er blandt de franske vælgere et klart flertal for en socialkonservativ dagsorden med velfærdspolitik og stram indvandringspolitik.

Til Macrons held er der imidlertid en del vælgere, som kun støtter den ene af de to mærkesager. Kombineret med en historisk frygt for Le Pens parti, Front National, vil det med al sandsynlighed give Macron sejren. Det store problem for Macron er, at hans vej til magten derved lykkes ved at kombinere to mindretal blandt vælgerne. Han har således på ingen måde flertal blandt franskmændene til sine økonomiske reformer eller sin liberale værdipolitik. Det vil hurtigt kunne gøre ham til en meget upopulær præsident. Dertil kommer, at han ikke ventes at få flertal i Nationalforsamlingen, hvortil der er valg efter præsidentvalget. Det vil gøre det meget svært for ham overhovedet at gennemføre sin politik.

Selv hvis Macron lykkes med at vinde valget, har han allerede tabt kampen om sin politik. Hans økonomiske og værdipolitiske kurs vil kun skabe endnu større frustrationer blandt franskmændene. Vælgernes socialkonservative position vil derfor blive styrket under hans lederskab. Dermed virker det næsten uundgåeligt, at Macron vil tabe det næste præsidentvalg i 2022 til Marine Le Pen eller en anden socialkonservativ kandidat.