Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Lyt til fagfolkene, Søren Pind

»Intet peger på, at en lavere kriminel lavalder får flere unge ud af kriminalitet. Tværtimod.«

Trine Bramsen, Socialdemokratiet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er der én ting, der samler det blå flertal i dansk politik, så er det ønsket om at nedsætte den kriminelle lavalder til 12 år. Allerede inden valget var den klare melding, at de borgerlige partier vil stille børn ned til 12 år for en domstol. Et løfte, som Søren Pind efterfølgende som ny justitsminister har bekræftet bliver en realitet.

Dette på trods af, at alle fagorganisationer og juraeksperter, der beskæftiger sig med området, står sammen om en kraftig advarsel mod forslaget. Og på trods af, at et fagudvalg under Justitsministeriet direkte advarede mod en sænkelse af den kriminelle lavalder, sidst de borgerlige sad i regering.

Læs også: Forsker: Det kan undre, at regeringen vil sænke kriminel lavalder

Jeg vil opfordre Søren Pind til at lytte til såvel fagfolk som politiske modstandere i denne sag. Nok skal vi som politikere have selvstændige holdninger og visioner. Ingen tvivl om det. Men det bør aldrig være en hindring for også at inddrage relevant viden inden beslutninger træffes. Det bør aldrig være en undskyldning for ikke at lytte til modstandernes argumenter.

Intet peger på, at en lavere kriminel lavalder får flere unge ud af kriminalitet. Tværtimod.

I stedet skal vi fokusere målrettet på at styrke den forebyggende indsats og sikre, at myndighederne samarbejder bedre. Også hvad angår handling og sanktioner, når unge har forbrudt sig mod loven. Den indsats bidrager Socialdemokraterne gerne til at forbedre. Men lige så gerne som vi samarbejder om at styrke den forebyggende indsats og de sociale sanktioner, lige så meget tager vi afstand fra at sænke den kriminelle lavalder til 12 år.

Spørgsmålet er ikke, om vi skal bekæmpe ungdomskriminalitet eller ej. Spørgsmålet er, hvordan vi bedst muligt sikrer det fremadrettede og holdbare fald.

Læs også: Justitsminister tavs om kriminel lavalder

De seneste år er det lykkedes at halvere ungdomskriminaliteten i Danmark. Blandt de helt unge er faldet endnu større. Den udvikling skal fortsætte. Det sker ikke med symbolpolitiske forslag og en minister, der tromler sine ønsker igennem uden skelen til virkeligheden. Med det smallest tænkelige politiske flertal vil det i det hele taget blive en ustabil politisk løsning.

Min klare opfordring til Søren Pind er, at han bør indlede sin tid som landets justitsminister med først og fremmest at lytte til argumenterne blandt fagfolk, eksperter og politiske modstandere. Hvis vi står sammen om problemet, har vi de bedste forudsætninger for at sikre et fortsat fald i ungdomskriminaliteten.