Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Luxembourg vil forblive, hvad det er

Peter nedergaard. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Luxembourg er et lille fyrstedømme i hjørnet af Tyskland, Frankrig og Belgien, som har et mindre areal end Fyn. Begynder man tidligt en søndag morgen, kan man næsten nå at cykle landet rundt inden aften. (Jeg har prøvet). Landet gør normalt ikke megen stads af sig. »Den, der lever skjult, lever godt,« har normalt været den devise, Luxembourg lever efter. Men det er også skjult, for mange europæere, at man lykkedes meget grundigt med at transformere landet fra en proletarisk kul-og-stål nation i 1950’erne og til et land med mange avancerede servicevirksomheder i dag. Resultatet er, at man har opnået det højeste bruttonationalprodukt per indbygger i EU.

Sagen om de såkaldte lux-leaks har afsløret eksempler på, hvordan 350 internationale virksomheder via skatteaftaler med de luxembourgske myndigheder er sluppet af sted med en meget beskeden skattebetaling. Det er naturligvis en streg i regningen, hvis man som land ønsker at gå i ét med tapetet. Det gør sagen ekstra prekær, at de lækkede aftaler er indgået i perioden 2003-2011, hvor EU-Kommissionens nuværende formand, Jean-Claude Juncker, i hele perioden var fyrstedømmets statsminister. Konsekvensen af lux-leaks er, at andre landes skattemyndigheder sandsynligvis er blevet unddraget meget store beløb.

Set fra et luxembourgsk perspektiv er holdningen dels, at man for det første ikke mener, at man har gjort noget direkte ulovligt. For det andet er holdningen, at man som et lille land altid må sno sig, som man nu bedst kan. Luxembourgs eksistens skyldes nærmest en tilfældighed, og selvstændigheden har ofte været truet. Det giver et stærkt overlevelsesinstinkt.

UNDER ANDEN VERDENSKRIG blev landet indlemmet helt i Tyskland. Man taler da også til daglig et sprog i form af letzeburgisch, som ligner tysk en del. Nærmest for at distancere sig herfra har man imidlertid gjort fransk til det officielle sprog. Kombinationen af fransk og tysk går for indfødte luxembourgere helt ind i det navn, man har, idet det oftest består af et fransk fornavn og et tysk efternavn. Det gælder dog ikke indvandrerne, som til gengæld næsten alle bevidst er rekrutteret fra Portugal. Ifølge mange luxembourgere har det givet få integrationsproblemer, bl.a. fordi indvandrerne havde samme katolske tro som de indfødte.

Luxembourg er på én og samme tid et pro-integrationistisk land i EU og et land, som altid sørger for at have egne interesser for øje. For luxembourgere er der ikke nogen modsætning mellem de to former for adfærd. For mange år siden – i 1983 – var jeg som studerende Robert Schuman-stipendiat i Europa-Parlamentets forskningsafdeling i Luxembourg. Når jeg om aftenen tog fra mit lille værelse i byen hos en ældre dame, hvis mand havde kæmpet i Wehrmacht, og hen til en café med godt øl, kom jeg altid forbi et hus, hvor der med meget store bogstaver var indmejslet fyrstedømmets motto på letzeburgisch: »Mir wëlle bleiwe wat mir sinn«. Vi vil forblive, hvad vi er.

GODT NOK ER man en del af EU, og man går med i alle integrationsinitiativer. Man anser med rette sig selv for at tilhøre EU’s kerne. Dette hindrer imidlertid ikke, at også denne placering næsten altid kan drejes i retning af at sikre Luxembourgs interesser og integritet. Kunne Danmark lære noget heraf?