Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Luk X Factor

Er det Danmarks Radios opgave at udsætte børn for det, vi så i fredags i X Factor, bare for at vi andre kan sidde og hyggetude, når børn bliver presset ud over enhver etisk grænse og stemt ud, med tårerne trillende ned ad kinderne. Er det Danmarks største medie- og public service-kanals mål i seertallets hellige navn, at blæse på al moral og børns tarv?

Jon Stephensen, teaterchef på Aveny-T: »I år har DR således valgt at udvide børns muligheder, så de også kan lege dommere. I dag kan man også stemme på de deltagere, man synes har gjort det dårligt, via »X Factors« nye app. Det er simpelthen at gå over stregen. Det er som om, at DRs ledelse fuldstændig har glemt, hvad DR står for i iver for at få nye kunder og unge i butikken. Det er som om, DR har glemt at ord som ansvar og opdragelse stadig findes.« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad har Danmarks Radio gang i? Ja, jeg spørger bare. Spørger efter at have set »X Factor« sidste fredag. Var det bare mig, der var målløs, målløs over at Dammarks Radio i ugens absolut bedste sendetid og med flest seere overhovedet – og flest unge og især børn – tillader at udsætte børn for det, der skete – og så endda i direkte uredigeret TV.

Indrømmet, det var stærkt, tårevædende at se på. Stærkt TV, vil folkene bag »X Factor« sikkert sige – og klappe sig selv på skuldrene. Stærkt at se på, da 16-årige Tannaz blev hældt ud. Tårevædende at overvære, da Baraa et øjeblik inde i omsyngningen knækkede over i gråd af bar nerver, inden den 15-årige dreng fik kæmpet sig tilbage på sporet i sin sang.

Men er det Danmarks Radios opgave at udsætte børn for det, vi så i fredags, bare for at vi andre kan sidde og hyggetude, når børn bliver presset ud over enhver etisk grænse og stemt ud, med tårerne trillende ned ad kinderne og tæt på sammenbrud. Er det Danmarks største medie- og public service-kanals mål i seertallets hellige navn, at blæse på al moral og børns tarv? Kald mig bare blødsøden, kald mig hønefar, men inden du kommer for godt i gang, så forestil dig, at det var din 15-årige datter eller søn, der blev udsat for dette – ikke i skolegården, men Gu’ døde mig af DR, direkte for mere end 1,5 millioner seere en fredag aften. Er det i orden?

Tro mig. Jeg synes det er fedt, at DR kan fange et millionpublikum ind fredag aften. Det er super værdifuldt for en public service station, og en af DR’s opgaver er at være i kontakt med hele befolkningen. »X Factor« er et fyrtårn, der kommer i kontakt med alle, en seermagnet for hele befolkningen, der samler generationer i en tid, hvor børn, forældre og bedsteforældre i stigende grad lever hver for sig, og sidder med hver sin iPad. Og så er »X Factor« nok det program – nej, det eneste, der i den grad har fat i etniske børn og unge. »X Factor« er med til at skabe de rollemodeller, vi længes efter, og som vi har brug for. Alt det er fantastisk og godt gået.

Men »X Factor« er også ubetinget det program, der ses af flest børn. Først Disney Sjov og så »X Factor« bagefter. Børn vil stadig gerne se »X Factor«, fordi der er unge deltagere med, som de kan spejle sig i – ligesom i børne-MGP. Men mens ingen bliver stemt ud i MGP, og alle er vindere bare ved at være med, så hylder »X Factor« mere og mere »smid ud« princippet.

I år har DR således valgt at udvide børns muligheder, så de også kan lege dommere. Tidligere var det kun muligt at sende en sms-stemme på dem, man ville sende videre, men i dag kan man også stemme på de deltagere, man synes har gjort det dårligt, via »X Factors« nye app. Ja, du læste rigtigt.

Det er simpelthen at gå over stregen. Det er som om, at DRs ledelse fuldstændig har glemt, hvad DR står for i iver for at få nye kunder og unge i butikken. Det er som om, DR har glemt at ord som ansvar og opdragelse stadig findes.

Det vi så i fredags, er så langt fra DRs værdier og værdi grundlag, at der kun er én ting at sige: Luk »X Factor«. Hvis ikke DR øjeblikkeligt ændrer på deres nye app og fremover sikrer børn en menneskelig behandling, fremfor at smadrerdem, så er det vist på tide at tænke i helt nye programmer fredag aften.