Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Louise fra Thy: »Nordjyder er jo ikke rumvæsner«

»Hvad laver man i Thy om vinteren… og hvad for en slags musik hører I deroppe?« Spørgsmålene fløj gennem rummet og efterlod alle helt tavse og spændte på mit svar. »Vi laver det samme som enhver anden ung. Og hører det samme musik, som jer.« Jeg var den eneste thybo blandt en masse sjællændere, ellers ville svarene nok have givet sig selv, nordjyder er jo ikke rumvæsner.

Jeg har siden moret mig meget over den samtale, som efterhånden er en del år gammel. Men den holder stadig, og er et tydeligt eksempel på jyderne og sjællændernes gensidige fordomme. For fordommene mellem sjællændere og jyder er mange – og forskellene gøres med garanti større, end de i virkeligheden er. For selvom jeg bor der, hvor en trailer er noget, man kører med, og ikke udtales som navnet på et kort biografklip, hvor ulvene løber frit, og to huse koster det samme som en lille lejlighed i København – ja, så er forskellen mellem jyder og sjællændere sådan nogenlunde ikke-eksisterende. Jo, okay, måske spiser vi jyder lidt mere brun sovs og kartofler.

Jeg elsker Sjælland og kommer med garanti selv til at bosætte mig i København engang. Jeg synes bare, at det er en skam med den store centralisering, der sker lige nu. For centraliseringen bidrager til at opbygge udkantskommuner og dertilhørende idéer om, hvad der er »det rigtige Danmark«.

De unge, inklusiv mig selv, flytter fra udkanten for at studere i de større byer, selvfølgelig, det er en del af almen dannelse at komme ud og opleve verden. Problemet er bare, at vi næppe vender tilbage som nyudklækkede kandidater, hvilket yderligere forstærker fordommene.

Det tager omtrent fire timer at køre til København fra Thy – det vil sige, at det tager cirka fire timer at krydse Danmark. Danmark er altså for lille til, at vi kan tillade os at have rådne bananer. Det er ikke, fordi jeg absolut mener, at disse »banan-udkants-ord« skal totalt bandlyses. Men kunne vi ikke sammen finde på nogle nye, mere positivt ladede ord? Den glade banan, måske?

For tro mig – eller kom på besøg, der er skønt herude i mit udkantsområde! Meget endda. Her i Thy har vi Vesterhavet og Limfjorden lige udenfor døren og masser af rå natur i Nationalpark Thy. Som nu også kan tilbyde ulve! Vi har mange dygtige unge musikere, og nej, her taler jeg ikke om Kandis.

Faktisk er thyboerne ved at være rigtig godt stadfæstet på den danske musikscene, så meget, at vi har lavet vores egen succesfulde festival. Vi har også en del gange afholdt mesterskaber i sur- fing, og trækker hvert år en masse nye surf-talenter til, grundet de unikke forhold og lokale ildsjæles hårde arbejde. Vi har gode sportsklubber og et spændende foreningsliv. Vi har ungeråd og gymnasier med innovative unge mennesker, som tidligt lærer at tænke i kreative løsninger, for vi får ikke tonsvis af unge-arrangementer serveret af diverse udbydere – de arrangementer skaber vi selv.

Vi udkantsbeboere er ikke stakler, men hårdføre mennesker, der forsøger at udnytte vores potentiale bedst muligt.