Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Løkkes letkøbte EU-sludder

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig havde jeg forventet noget mere af statsministeren med den fine overskrift »EU skal ikke være en superstat«. Overskriften falder fint i hak med regeringens angivelige ambitioner i regeringsgrundlaget om et slankere EU-samarbejde.

Men læsningen blev en skuffelse. En opmarch i almindeligheder og forhold som man langt ind i Det Radikale Venstre også ville kunne skrive under på. Intet konkret om på hvilke områder EU skal afgive bestemmelsesret til nationalstaterne, som jo må være konsekvensen, hvis man ønsker at slanke noget. Ingen konkrete bud på hvor EU blander sig i dag og ikke skal blande sig i fremtiden.

Med andre ord ren varm luft og vindfrikadeller fra en statsminister på vej til Rom, hvor EU-eliten kan fejre sig selv og 60-året for Rom-traktaten i skyggen af et EU, der befinder sig i en historisk krise.

Statsministeren skriver, at EU har skabt fred i Europa. Det er noget letkøbt sludder. Schweiz og Norge er ikke gerådet i krig med hinanden, selvom begge lande står uden for EU. Hvis noget har skabt fred i Europa efter Anden Verdenskrig, er det, at USA med NATO-alliancen meldte sig konsekvent og kontinuerligt ind på den europæiske slagmark. Anden Verdenskrig var reelt en funktion af at USA ikke fra starten allierede sig med Storbritannien og Frankrig i deres løfte til forsvar af Polen.

I virkeligheden er EU i disse år med til at skabe ufred i Europa dels med sin fuldkomne uduelighed i forsvaret af Europas grænser og uvilje til at erkende, at Europa selv er herre over sin egen skæbne og ikke kan deponere denne hos tilbagestående lande som Tyrkiet og diktaturer i Afrika dels ved gennem arbejdskraftens frie bevægelighed at åbne op for løntrykkeri, velfærdstab, kriminalitet og minoritetskonflikter i Vesteuropa.

Statsministeren mener ikke vi kan undvære EU, men vi kan ende med at komme til at undvære EU, fordi de nationale politiske eliter og EU-toppen ikke fatter den massive modstand, der er i befolkningerne mod den enorme magtbrynde, som EU er udtryk for.

I Dansk Folkepartis øjne er det ved at være sidste udkald for EU. Samarbejdet skal skrues tilbage til noget, som alle medlemslande kan se sig selv i koncentreret omkring det indre marked.

Ingen variationer over temaet forbundsstat – heller ikke »big on big things, small on small things« duer. EU skal levere magt tilbage til nationalstaterne, hvis der skal være et EU om 25 år – ellers ramler EU sammen.

Kenneth Kristensen Berth (DF) er EU-ordfører.